Oceni objavo

Prejeli smo: »Moja Ljubljanica« danes in nikoli več !?

Na Vrhniki se je zgodil protest Vrhničanov zaradi ignorance in nerazumevanja pomena projekta Moja Ljubljanica in kulturne dediščine na Vrhniki s strani občinske oblasti. Gre za razstavo najdenih predmetov predvsem iz rimskega obdobja in bronaste dobe na območju "vrhniškega dela" reke Ljubljanice.

Zadnjih trideset in več let je Vrhnika kazala s prstom na Ljubljano, češ da gredo vse najdbe z našega konca v Ljubljano in da bi morali biti ti neprecenljivi zakladi razstavljeni na Vrhniki. Ljubljana je ponudila roko, znanje in izkušnje, Vrhnika pa je zagotovila prostor. Že projekt, ki je bil zasnovan na papirju, je prepričal strokovno komisijo za podeljevanje sredstev Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora - EGP, ki je temu projektu namenila večino potrebnih sredstev.

Nastala je razstava, za katero se je slišalo daleč izven meja naše države. Odzval se je tudi Unesco. Projektu "Ljubljanica" je podelil znak najboljših praks za podvodno arheologijo v svetovnem merilu.

Kaj bi si želeli še več? Treba se je vprašati, kakšne so naše želje, potrebe in s tem povezani še višji  cilj!

Da bi bila reka Ljubljanica uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine, piše v pravkar sprejeti Strategiji trajnostnega razvoja Občine Vrhnika do leta 2030, ki jo je sprejel  občinski svet. Za uresničitev omenjenega cilja je zadolžena občinska oblast. In prav ta oblast je ignorantsko dopustila, da je nagrajena razstava morala zapreti svoja vrata!?

Dejanje je sramotno za Vrhniko in tudi širše. Pomeni izgubo zaupanja domače in svetovne strokovne javnosti pri vseh nadaljnjih prizadevanjih in projektih na področju ohranjanja in varovanja naravne in kulturne dediščine na Vrhniki, ki bi se jih lotila lokalna skupnost v bodoče. Cilj iz strategije, da bi bila reka Ljubljanica razglašena za Unescovo dediščino, se s takim ravnanjem zelo odmika oziroma nima nikakršnih možnosti, da bi bil dosežen.

Z obžalovanjem,

 

Janko Skodlar, vodja projekta "Moja Ljubljanica"

Videnje problematike s strani občine lahko preberete tukaj: Moja Ljubljanica - resnica 

Oglejte si tudi