Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Moški zajtrk z Gregorjem Čušinom

Vrhnika, 9. april – Skoraj sto moških se je v jutranjih urah zbralo v Beli dvorani vrhniškega župnijskega vrtca, kjer so po jutranji kavi in rogljičku prisluhnili besedam igralca Gregorja Čušina. Debata je tekla okoli pojmovanja pravega moškega, o vplivu sodobne družbe na moškost in vlogi le-te, ki se, kot kaže, spreminja.
Dobro uro intervjuja s Čušinom, očetom šestih otrok, ki ga je vodil Peter Perše, ni imela nič opraviti z moškim mačizmom, šovinizmom in »šimfanjem« žensk, kot bi si nekateri lahko predstavljali. Vse prej kot to. Skozi pogovor je Čušin postavil na piedestal žensko, kajti po njegovem samo »prava ženska« omogoča tudi »pravega moškega«. Zato je večkrat spomnil navzoče, naj se zavedajo, da imajo neizmerno srečo, da jih doma nekdo ljubi, kajti vsi nimajo te sreče. Pravi moški s pravo žensko ustvarjata trden temelj, ki kljubuje življenjskim viharjem.

Spregovorili je tudi o podobi pravega moškega, ki je danes bolj kot kdaj koli v zgodovini človeštva, pod vplivom javnega mnenja, ki ga o brezhibni moški podobi ustvarjajo mediji. Sam kot ne najbolj svetal zgled fitnes navdušenca, je priznal, da je večina igralcev vendarle bolj »standardnih«, a da mu ravno ta drugačnost velikokrat pride prav pri vlogah, ki zahtevajo tovrstne lastnosti, saj je takih igralcev za komaj prstov ene roke. Družba bi po njegovem morala več dati na notranjost človeka, kot na njegovo zunanjost.
Čušin je sicer znan tudi kot goreč kristjan, zato je spregovoril še o vlogi Boga v njegovem življenju. Tudi zato prisega na nekatere tradicionalne vrednote, ki med »sodobnimi moškimi« že zdavnaj niso med najvišjimi na lestvici. A kot je dejal, mu življenje vedno znova dokazuje, da so njegove vrednote prave in da lahko za razliko od trenutnih modnih trendov preživijo na dolgi rok.

Moški zajtrk, ki ga je popestril še Oktet Raskovec, se je po debati s Čušinom,zaključil s zajtrkom pri Kranjcu, je pripravila vrhniška skupina Možje sv. Jožefa. Tovrstni zajtrki z različnimi gosti potekajo že več let po Sloveniji. Na Vrhniki je potekal prvič in glede na nad pričakovanji velik odziv verjetno tudi ne zadnjič.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi