Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

S prvim oktobrom začne voziti prostofer

Občina Vrhnika bo s prvim oktobrom zagnala projekt »Prostofer«. Gre za projekt brezplačnih prevozov za starostnike, ki ga bosta izvajala občina in Zavod zlata mreža.
Kako deluje projekt? Starejši, ki morajo biti izključno iz občine Vrhnika, pokličejo v klicni center, kjer si rezervirajo vožnjo. Ob dogovorjenem terminu jih pobere voznik, odpelje na želeno lokacijo ter nato tudi pripelje domov. Za starostnika je uporaba vozila brezplačna.

Občina poskrbela za vozilo, zavod pa za voznike
Občina je v ta namen poskrbela za novo električno vozilo Renault Zoe, Zavod zlata mreža pa za novačenje in izobraževanje voznikov prostovoljcev. »Na Vrhniki se nam je prijavilo 14 voznikov prostovoljcev, še štirje pa izkazujejo interes, da bi prav tako sodelovali. Tako številčna odzivnost me je prijetno presenetila, kajti doslej še nisem zabeležil take odzivnost. Še toliko topleje mi je pri srcu, ker je to vendarle moj domači kraj,« pravi Miha Bogataj, direktor omenjenega zavoda. Sredi septembra so prostovoljni vozniki, med katerimi so tudi ženske, že opravili teoretični in praktični preizkus, tako da za prvi oktober načrtujejo zagon projekta.

Pokličite vsaj tri dni prej
Kako deluje Prostofer? Uporabniki, ki bi potrebovali prevoz, pokličite vsaj tri dni prej (od ponedeljka do petka, med 8. in 18. uro) na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru bodo zabeležili vaše podatke in lokacijo prevoza. Po najavi bo prevozni center obvestil prostovoljnega voznika o prevozu, ta pa bo stopil v stik z uporabnikom. Vožnja je za uporabnika brezplačna, namenjena pa je izključno občanom vrhniške občine, predvsem tistim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Tako jim je omogočena lažja dostopnost do zdravniške oskrbe, javnih ustanov, trgovskih centrov… Tako voznik kot sopotniki s zavarovani.

Kdo so prostoferji?
Prostoferji so vozniki prostovoljci. Tudi sam projekt »Prostofer« je poimenovan po njih – mimogrede, »prostofer« je skovanka iz besed »prostovoljni« in »šofer«. Zaenkrat potreb po dodatnih prostovoljnih šoferjih ni, pravi Bogataj, a kljub temu velja zapisati, da gre za ljudi, ki jim gre zaupati. Imajo veljavno vozniško dovoljenje in socialno naravnan čut do pomoči sočloveku. Tako sopotnika ne dostavijo samo na želeno destinacijo, marveč mu pomagajo tudi izstopiti iz avta, ga pospremiti do čakalnice pri zdravniku, nesti vrečke trgovine… »Prostoferji so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje,« pravi sogovornik.

Je Prostofer družbeno koristen projekt? Da!
S t. i. prostoferstvom se povečuje udeležba starejših v cestnem prometu in izboljšuje njihova mobilnost. Poleg tega se izboljšuje varnost v cestnem prometu in povečuje socialna vključenost starejših na splošno, obenem pa povečuje cenovna dostopnost prevozov. V zadnjem času postaja projekt prostoferstva tudi ekološki oziroma prijazen do okolja, saj so vozila električna.

Občina mora tudi dajati, ne samo jemati
Projekt »Prostofer« je pred časom zakorakal v drugo leto starosti. »V projekt je že vključenih 23 občin, z osmimi občinami pa še vršimo pogovore,« je pojasnil Bogataj. Omenjeni projekt je bil eden od predvolilnih obljub župana Daniela Cukjatija, ki je sredi septembra obiskal skupino voznikov prostovoljcev in se jim zahvalil za izkazano pripravljenost sodelovanja. Po njegovih besedah občina tako krepi svoj socialni čut in preprečuje izključenost starejših iz družbe.

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi