Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
11°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Preko tisoč evrov za družine

Vrhnika, 21. novembra – V Cankarjevem domu je vrhniška Karitas organizirala že enajsti dobrodelni koncert »Dva novčiča« za družine v stiski, ki so ga vsebinsko oblikovali domači izvajalci in iz drugih krajev.
Vrhniška Karitas je ena dejavnejših v ljubljanski nadškofiji, kar je potrdil tudi generalni tajnik Škofijske Karitas Ljubljana Jože Kern. Po njegovem je sploh v zadnjem času organizacija v senci begunske krize na veliki preizkušnji, kajti slovenska Karitas skupaj z avstrijsko, nemško in hrvaško »opravljamo veliko delo in kažemo pričevanje za krščanske vrednote in božjo ljubezen.« O pomenu dobrodelnosti je spregovoril tudi direktor vrhniške Karitas, Blaž Gregorc, ki je izpostavil nujo odprtosti, preprosti in ljubezni do sočloveka. Veliko pohvalo na račun dobrodelne organizacije pa je izrekel župan Stojan Jakin: »Vedno več je takih, ki se komaj preživljajo. Zato sem ponosen in vesel, da imamo takšne organizacije kot je Karitas, predvsem pa dobre ljudi, ki v njej sodelujejo.«

Že res da so kulturni del programa oblikovali domači in drugi izvajalci, a vendarle je bilo veliko govora tudi o sveti Emi Ogrski, zavetnici Karitas. Kot sta dejala voditelja večera Marjana Debevec in Franci Bozovičar, naj zgled te svete žene in velike dobrotnice nas uči pristne solidarnosti in darežljivosti, da bomo ubogim velikodušno podarjali od svojega in z brati delili, kar imamo. Naj še omenimo, da so za dekoracijo odra s papirnatimi cvetlicami poskrbele žene in dekleta iz združenja Žarek upanja.
Sicer pa je bil koncert le vrhunec dogajanj za vrhniško Karitas. Že v torek, 17. novembra, so imeli blagoslov novih skladiščnih prostorov v kleti objekta »kaplanija«, kjer je tudi sicer sedež Karitasa. Blagoslov je opravil župnik Blaž Gregorc, dogodku pa so prisostvovali tako predstavniki lokalne kot ljubljanske Karitas. »Dogodku daje veličino dejstvo, da so nove skladiščne prostore izdelali kar sami prejemniki pomoči in na ta način pokazali svojo hvaležnost organizaciji,« je pojasnila Mari Štirn, gonilna sila vrhniške Karitas. »Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila še podjetjema Marolt Beton in Okna Mont, ki sta pomagala s svojimi izdelki. Stokrat jima hvala.«

Na koncertu »Dva novčiča« so iz naslova prodanih kart zbrali 876 evrov, tristo evrov pa je bilo še prostovoljnih prispevkov. Sredstva bodo namenjena družinam v stiski.
Za Karitas Vrhniko je letošnje leto eno najbolj dejavnih v njeni zgodovini, kajti ne samo, da pomaga domačim prosilcem pomoči, marveč že od samega začetka dejavno sodeluje tudi v begunskem nastanitvenem centru na Vrhniki.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Na koncertu »Dva novčiča« so nastopili ansambli, pevci in solisti: Otroški pevski zbor Župnijskega vrtca, Vokalna skupina Svetlice, Maruša Kos – solistka, Skupina Contrio, Anže Zdešar – harmonikar, Ansambel Gregorja Kobala, Ansambel Maj, Ansambel Skrivnost, Ansambel Jurčki, Ansambel Mladi Godci in Vipavski Tamburaši.

Oglejte si tudi