Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Protest proti begunskemu centru

Vrhnika, 26. februar – Popoldne se je na parkirišču pred Mantovo zbralo okoli dvesto oseb v znamenju protesta proti begunskemu centru na Vrhniki. Nanj je preko družbenih omrežij vabilo Gibanje Osveščenih prebivalcev Slovenije. Po uri čakanja, kajti nikogar ni bilo, ki bi vodil program ali sploh kaj javno povedal, so se zbrani začeli razhajati. Sicer pa je bilo med prisotnimi slišati, da se bojijo slabih izkušenj s katerimi so se morali ponekod po Evropi soočati po prihodu migrantov in da je Vrhnika premajhen kraj, da bi lahko sprejela 840 beguncev, kolikor je kapaciteta begunskega centra.
Njim nasproti, čez cesto pri Cankarjevem spomeniku, se je ravno tako zbrala gruča posameznikov, nasprotnikov bodeče žice in zagovornikov pravic beguncev. Med naključno mimoidoče so delili čaj ter predvajali avdio posnetek Cankarjevih del. 

Na prizorišču je bilo prisotnih tudi ogromno novinarjev, katerim je župan Stojan Jakin pojasnil že znana dejstva: da ne drži, da bi bile lokacije centrov usklajene z lokalno skupnostjo; da so v begunskem centru na Vrhniki nastanjene zgolj družine; da je od nedavnega sestanka s sekretarjem Boštjanom Šeficem okrepljeno varovanje bližnje okolice oziroma šolskih poti in da ni prišlo do incidentov. Povedal pa je tudi, da je bil po nastopu na TV, kjer je v družbi še nekaterih županov govoril o begunski problematiki, neprijetno presenečen, ko je izvedel, da imajo sogovorniki – župani centre v katerih beguncem ni dovoljen izhod. Zato je zjutraj klical Šefica, ta pa naj bi mu pojasnil, da gre za begunce z drugačnim statusom. Župan je še dejal, da mogoče ne bi bilo napak, da bi si center ogledali tudi domačini, o čemer (seveda v neki organizirani obliki) so se z vodstvom centra že menili in bi mogoče na ta način tudi padel kakšen predsodek.

 

Gašper Tominc, foto. GT

Oglejte si tudi