Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Barbka Špruk na srečanju Odkriti pogovori na Vrhniki prejela veliko pozornosti

Po osmih letih jemanja psihiatričnih tablet, sta ji začela odpovedovati telo in um. Po več kot 20-tih prihiatričnih hospitalizacijah je vedela, da tako ne more iti več naprej.

Odkriti pogovori v Cankarjevi knjižnici

Zelo sem vesela, da se je Barbka Špruk odzvala mojemu povabilu na novo srečanje Odkriti pogovori. En petek v mesecu je z nami gost, ki zna odkrito spregovoriti o lastnih izkušnjah na svoji življenjski poti.

Vsak mesec se število obiskovalcev povečuje. Vedno več nas je takih, ki potrebujemo družbo odkritih ljudi. Odkritih pogovorov. Tam smo se srečali tudi v petek, 12. maja.

Barbka Špruk o svojem boju z antidepresivi, antipsihotiki in uspavali

Tema majskega srečanja so bile življenjske izkušnje Barbke Špruk. Odkrito in preprosto je spregovorila o neprijetnem delu svojega življenja, ki ga marsikdo zamolči, ker se ga sramuje. Barbka se bolj kot marsikdo zaveda, da nas le odkrit pogovor lahko reši. Lahko je odkrit pogovor sam s sabo ali z drugim. Odločitev, da bo začela o tem tudi predavati, zagotovo ni bila lahka. 

Barbka je bila običajno dekle, iz običajne družine iz Komende, z običajnim otroštvom. Ko je prestopila prag srednje šole v Ljubljani je prvič spoznala medvrstniško nasilje. Ja, tako preprosto se je vse skupaj začelo. Saj ne, da ni iskala pomoč učiteljev in starejših, da bi ji kdo pomagal glede nasilja, ki ga je občutila. Ga je! A ga žal ni dobila. Nič se ni spremenilo. Vse bi morala požreti. In tudi je. Po obiskih pri psihologih in psihiatrih je dobila predpisane prve antidepresive, antipsihotike in uspavala. Tudi te je jedla. Vse, samo, da bi premagala depresijo, anksioznost in tesnobo, v kateri se je znašla.

Po osmih letih jemanja psihiatričnih tablet, sta ji začela odpovedovati telo in um. Po več kot 20tih prihiatričnih hospitalizacijah je vedela, da tako ne more iti več naprej. Naredila je globok rez in začela zelo odločno sama delati na sebi in končno tudi živeti. Brez tablet. Pokončno, odločno in neverjetno pozitivno.

Barbka svoje življenje in boj opisuje brez dramatike.


Barbka Špruk danes o tem tudi predava

Govori o lastnih izkušnjah. O sebi. O svojem življenju. Po srečanju v Odkritih pogovorih mi je zaupala, da tako odkritega odziva in toliko osebnih zgodb, ki so jih ji zaupali obiskovalci na Vrhniki, še ni doživela na nobenem srečanju. Pa čeprav predava že 15 let. Obiskovalci so jo lahko tudi vpraševali konkretna vprašanja, na katera so dobili konkretne Barbkine odgovore.


Naša srečanja so vedno prekratka

Čeprav smo tokrat podaljšali srečanje za dodatno uro, je bilo še vedno prekratko. Ob tem se iskreno zahvaljujem direktorici Cankarjeve knjižnice, gospe Sonji Žakelj in njeni prijazni ekipi, ki nas podpirajo pri tako potrebnih projektih. 


Veliko premalo se pogovarjamo.
Kar se vsekakor pozna tudi po tem, da je vedno več ljudi, ki prihaja na Odkrite pogovore. Očitno potrebujemo takšne pogovore in ljudi, s katerimi lahko preprosto odkrito spregovorimo. Pa naj se menimo o receptu pite naše prababice ali o bivanju na psihiatriji, ki je že samo po sebi velika teža, ki jo nosi posameznik. 


Vljudno vabljeni na naša srečanja

Če potrebujete take pogovore ali poznate koga, ki jih potrebuje, nas osebno obiščite na mesečnih srečanjih. Tematiko z gostom in termin redno objavljamo na spletnem portalu www.MojaObčina.si ter v brošuri dogodkov in spletni strani Cankarjeve knjižnice. Vsa knjižnična srečanja so za obiskovalce brezplačna. Brezplačna so tudi kavice in vsi piškotki, ki vas vedno čakajo že pri vratih. :)

V sodelovanju s Cankarjevo knjižnico, ki nam prepušča prostor, krije vse ostale stroške, ki so prav tako del takih srečanj, v celoti iz lastnih sredstev podjetje MONUMENTUM d.o.o. iz Drenovega Griča.


Odkrite pogovore širimo na vsa področja

V kolikor menite, da potrebujete odkrit pogovor o tej temi v vaši ustanovi, podjetju, zavodu, društvu, šoli ali drugi izobraževalni ustanovi ali celo v lastnem družinskem krogu, se glede na želje, predavanje Barbke Špruk lahko organizira daljše ali krajše srečanje.

Če bi želeli odkrito spregovoriti o kakšni drugi tematiki z vašimi zaposlenimi, strankami, uporabniki vaših stroritev, vašimi družinskimi člani, nas pokličite in sporočite vaše želje. 


Glede na tematiko, obseg in kraj srečanja, so ostala dogovorjena srečanja, predavanja plačljiva.

Za več informacij o predavanju Barbke Špruk:

- Tukaj -> https://www.barbkaspruk.si/kontakt/

- info@monumentum.si ali 041 776 436 (Marjeta)

Za srečanja, pogovore, predavanja Odkriti pogovori

- info@monumentum.si ali 041 776 436 (Marjeta)


Priporočam.


Nova tema v juniju

V petek 16. junija bo z nami Iztok Krevs, oče mladega fanta, ki je naredil samomor. Več o dogodku si lahko preberete TUKAJ. Srčno vabljeni, da spoznate srčnega in delovnega očeta, mizarja, človeka, ki je začel verjeti.

"Ni večje slepote od tiste, ko nekdo nečesa noče videti."

Tako pomembni so odkriti pogovori. Včasih potrebujemo zunanjega človeka, da nam odpre srce in oči.


Barbka Špruk &
MONUMENTUM
, Marjeta Herksel




Odkrit pogovor odstrani strah, ki nas paralizira, nam pokaže potencial, ki ga imamo, daje smisel življenju in povezuje.
Spodbujamo: znati odgovoriti, povedati in zagovarjati svoja stališča, kakor tudi znati in si upati vprašati. Biti na eni ali drugi strani (vprašanec ali spraševalec) - oboje nosi svojo težo. Tudi to so - ODKRITI POGOVORI.
Ali veste: odkrit pogovor o najtežjih življenjskih stvareh vam lahko podaljša življenje in ga občutno izboljša.

Oglejte si tudi