Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
11°C
PON.
25°C
12°C
Oceni objavo

Mladinski ribiški tabor v Ribiški družini Vrhnika

V soboto 24.06.2023 in nedeljo 25.06.2023 je pri ribiškem domu v Sinji Gorici potekal že 7. mladinski ribiški tabor, ki ga je organizirala mladinska sekcija iz Ribiške družine Vrhnika. Otroškega ribiškega tabora se je letos udeležilo 22 mladih ribičev in ribičk.

Z izvedbo tega dvodnevnega tabora za mlade ribiče, člani RD Vrhnika želijo motivirati mlajše generacije s športnim ribolovom, ter hkrati vzpodbuditi, da mladi preživijo več časa v naravi in ob naših jezerih, ki jih je na Vrhniki in okolici res veliko.

Pred samim začetkom ribolova so po uvodni besedi predsednika RD Vrhnika Marka Barišiča, člani mladinske sekcije predstavili program dela na taboru in nato mlade nadobudneže razdelili v skupine glede na znanje o ribolovu, ki so ga prinesli s seboj. Po zajtrku so mladi ribiči po sklopih spoznavali in se učili vseh tehnik ribolova, priprave ribiške opreme in vedenja kako ravnati z ujeto ribo. Predstavljena jim je bila celotna potrebna ribiška oprema, do najmanjšega drobnega pribora, ki se  uporablja pri ribolovu.

Mladi ribiči so se naučili več različnih načinov vezanja trnkov in sestave opreme,  ki vplivajo na izbiro najustreznejšega načina ribolova, tako v sladkih vodah kot na morju. Pokazana je bila tudi priprava krme za ribe, skozi katero so mladi ribiči spoznali precej vrst hrane za ribe, obenem so pridobili veliko znanja v kakšnih pogojih je posamezna izbira le te najbolj zanimiva za določeno vrsto ribe, obenem pa so pridobili veliko ključnih nasvetov s prve roke s strani svojih mentorjev.

Ob osvojenem znanju in pod budnim očesom mentorjev, so mladi ribiči  nato izvajali ribolov praktično sami, tu in tam je bil potreben le še kakšen nasvet ali majhna pomoč.

Po kosilu v popoldanskem času so se mladi preselili v predavalnico ribiškega doma, kjer jim je naš predavatelj Vladimir Mikec predstavil ribiško etiko slovenski ribičev in glavne vrste sladkovodnih in morskih rib, s katerimi se bodo srečali pri svojem ribolovu. Spoznali so tudi kaj pomeni v ribolovu način ujemi in spusti, ter kako ravnati z ujeto ribo. Po predavanju so veselo sodelovali pri debati z množico vprašanj. Nato so se otroci ponovno posvetili praktičnemu ribolovu.

Ob vsaki ujeti ribi je bilo veselje otrok neizmerno. Občudovanja vredno je bilo opazovati lepo ravnanje z ribami mladih ribičev, ki so praktično znanje v času ribolova pridno zbirali do nedeljskega popoldneva, ko so to znanje morali prikazati v svojem prvem samostojnem ribiškem tekmovanju na največjo ribo.

Tekmovanje je bilo izvedeno po vseh pravilih ribiških tekmovanj, kar se moramo zahvaliti našemu mentorju Robiju Staretu. Med tekmovanjem so pokazali pravi športni duh in se veselili vsake ujete ribe, tudi tiste, ki jo je ujel njihov konkurent. Največjo ribo na tekmovanju je ujela, sicer izven konkurence, Anabela Urbas, tako da si je zmago delila z Matevžem Hočevarjem Zmagovalec je prejel pokal za osvojeno prvo mesto. Ker so vsi otroci na tem tekmovanju zmagovalci, so tudi vsi prejeli praktične nagrade naših sponzorjev in RD Vrhnika.

Vsega lepega je enkrat konec in tako je tudi v nedeljo prehitro prišel čas slovesa, ko so v poznih popoldanskih urah mlade ribiče prišli iskat starši. S težkimi srci in tudi nekaj solzami se je bilo potrebno posloviti, obenem pa so že padle zaobljube za prijave na naslednji mladinski ribiški tabor.

Predsednik mladinske sekcije pri RD Vrhnika , se ob tem zahvaljuje Ribiški družini Vrhnika za vso podporo ter vsem mentorjem za aktivno sodelovanje pri izvedbi sedaj že 7. tradicionalnega mladinskega ribiškega tabora 2023.

Najlepše se zahvaljujemo sponzorjem ki so podprli naš trud pri delu z mladimi. To so bili: Saniker, ribiška trgovina Modest, Cankarjev hram Vrhnika, pekarna Orex, pekarna Center, mesarija Blatnik, Siliko, Molek, Butan plin ter slaščičarna Berzo. Hvala gre tudi vsem posameznim sponzorjem, ki so poskrbeli za mlade ribiče z darili, saj jim bodo razni ribolovni pripomočki prišli prav med izvajanjem ribolova v času šolskih počitnic.

RDV

 

Oglejte si tudi