Oceni objavo

Če umre morje, bo umrlo tudi človeštvo

Ljudje se premalo zavedamo, kako pomembno je morje za naše preživetje. Deževnica, vreme, podnebje, večina naše hrane, kisik v zraku, ki ga dihamo … Vse to nenazadnje regulirajo oceani. Če se bomo do zemeljskih pljuč obnašali mačehovsko, se nam bodo slej ko prej maščevala.

Člani Potapljaškega kluba Vrhnika smo ves čas zelo ekološko naravnani. Za nami sta dve uspešni čistilni akciji. Ena v sodelovanju z Radiem 1 in Merkur zavarovalnico, s katerima zdaj sodelujemo že nekaj let. In naša tradicionalna čistilna akcija, v okviru katere se podamo v strugo Ljubljanice. 

Pred kratkim pa smo se odpravili na kar dva potapljaška izleta. Tradicionalno smo se potapljali v okolici Murterja in tam zadnji dan zadeli pravi potapljaški »jackpot«. Pod vodo nam je izjemen prizor pripravila jadranska pomorščakinja, avtohtona morska želva, glavata kareta. Mnogokrat se premalo zavedamo, kaj vse premore naše morje in hrepenimo po tropih, čeprav se tudi v naši bližini pod morsko gladina skriva pravo bogastvo življenja. 

V teh dneh pa smo se odpravili tudi na tradicionalni potapljaški safari, v okviru katerega smo raziskovali globine morja v okolici Plavnika, Čutina, Premude, Vodenjaka in Škarde. 

Še kar nekaj izletov se nam obeta do konca leta. Vedno znova pa se zavedamo, da so morja naše največje bogastvo in zato vsakič seboj z morske gladine odnesemo smeti, ki jih tja odvržejo bodisi brezvestneži bodisi jih odpihne veter. 

PK Vrhnika, foto: Darja Štravs Tisu, Robert Sekardi


Oglejte si tudi