Oceni objavo

Vabljeni na Rimski dan na Zaplani

V soboto, 16. septembra 2023, vas na Zaplani pri Vrhniki skozi zgodbe, predmete in voden doživljajski pohod na edinstven način popeljemo v čas Rimljanov. Glavno dogajanje bo letos potekalo na pravljično-doživljajski poti Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu, torej tik ob ostankih najdaljšega rimskega spomenika v Sloveniji, obrambnega zidu, ki so ga zgradili Rimljani. Kaj vse vas čaka? Dogajanje bo pestro, prilagojeno družinam, zato vas vabimo na tri brezplačna vodenja z izkušenimi interpretativnimi vodniki, na arheološko rimsko delavnico in srečanje s pravim rimskim vojakom!

TRI BREZPLAČNA VODENJA PO SMARAGDNI DOGODIVŠČINI OB AJDOVSKEM ZIDU ob 10:00, 11:00, 12:00

Z izkušenim vodnikom se boste sprehodili po pravljično-doživljajski poti Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu. Ajdovski zid, kot rečemo rimskemu zapornemu zidu na območju Vrhnike, je že dolga stoletja zapuščen, toda življenje ob njem ni nikoli izginilo. Gozd okoli ostankov starodavnega zidu je dom številnih rastlin in živali, pokrajina okoli njega pa je prav neverjetno raznolika. Na poti vas bosta spremljala tudi Rimljan Julijan in nadvse zanimiv prebivalec teh gozdov, smaragdni deževnik. Čaka vas tudi pomembna naloga: na poti boste iskali latinske pregovore in zbirali žige v Smaragdno beležko.

Smaragdno beležko boste brezplačno prejeli na izhodišču poti, kjer bo na voljo informator Škrateljc, tudi s ponudbo beležk in slikanic iz ostalih poti Pravljično-doživljajske transverzale po Sloveniji, ki šteje že 10 doživetij po različnih koncih Slovenije!

Lokacija izhodišča dogajanja je na križišču ob stari cesti med Vrhniko in Logatcem, tik ob odcepu za Zaplano (GPS: 45.944832, 14.246776) ali https://goo.gl/maps/XLg6S733N7b3jbr29.

ARHEOLOŠKA RIMSKA DELAVNICA  10:00 - 14:30

Na delavnicah boste preko predmetov spoznavali vsakdan rimskega vojaka, kaj je delal v prostem času, kaj je jedel za zajtrk, kdaj je vstal, kaj vse je nosil v svoji torbi ... Poleg tega pa se boste lahko preizkusili v pisanju s stilusom na voščeno tablico, klesanju v kamen, pisanju s peresom na pergament. Prepoznavali boste zelišča in žita, ki so jih uporabljali Rimljani, igrali rimske igre in še marsikaj zanimivega. 

PREDSTAVITEV RIMSKEGA VOJAKA IN REPLIK ANTIČNIH PREDMETOV 10:00 - 14:30

Lokacija: ob prvem stolpu na rimskem zapornem zidu

Ob prvi postaji Smaragdne dogodivščine, ki se nahaja ob ohranjenem vojaškem stolpu na rimskem zapornem zidu, vas bo pričakal pravi rimski vojak v polni opremi! Pokazal in demonstriral bo opremo rimskega vojaka, poleg tega pa bo zgodbo popestril še z replikami antičnih predmetov, vezanih na vsakdanje življenje vojaka. 

Prijave na dogodek niso potrebne.

 

Vabljeni med Rimljane na Zaplano, vabljeni na družinsko dogodivščino ob Ajdovskem zidu!

ZIC, Škrateljc, STIK, HERODOT – Inštitut za odkrivanje, raziskovanje in ohranjanje kulturne dediščine

Oglejte si tudi