Oceni objavo

Potapljači za čiste vode

Ljubljanico v zgornjem toku med vasjo Verd in Vrhniko se je v preteklosti že čistilo, vendar so bile to bolj čistilne akcije » na horuk«, zbralo se je nekaj gasilcev potapljačev, nekaj ribičev in naredili so kolikor se je dalo v takšnih razmerah, vsekakor pa so bile tudi te akcije več kot hvalevredne.

Potapljaški klub Vrhnika je relativno mlad potapljaški klub, ustanovljen je bil leta 2020, vendar klub šteje že preko 90 članov, večina od teh je zelo aktivnih in tako jim ni bilo težko zopet organizirati akcijo čiščenja Ljubljanice od vasi Verd  proti Vrhniki. Prvo takšno akcijo v večjem obsegu so izvedli leta 2021 skupaj s PK Nova sub, lansko leto in letos pa so vajeti prevzeli v svoje roke in izpeljali dve uspešni in odmevni ekološko čistilni akciji v reki Ljubljanici. Zaenkrat se vsako leto  čisti  na istem delu Ljubljanice in sicer od vasi Verd, kjer se reka razširi v manjše jezerce, ki mu domačini pravijo Krnica, pa do mostu, ki povezuje Verd in Vrhniko in se mu reče tudi » 11 šola«, poimenovanje je ostalo po rojaku Ivanu Cankarju, ki je v svojih črticah opisoval takratno življenje ob reki. Čeprav se je zdelo, da je ta del Ljubljanice že očiščen temu niti približno ni tako, vsako leto se nabere kar precej odpadkov, največ plastike in tudi letos ni bilo drugače.

Letošnja ekološka čistilna akcija LJUBLJANICA 2023 je v organizaciji PK Vrhnika potekala na lepo sončno soboto 17. junija. Vodostaj reke  je bil več kot primeren, temperatura vode 13 stopinj, vidljivost  dobra, vse skupaj je dalo nekako slutiti, da bo akcija uspela. Do 10. ure ko se je akcija uradno začela se je prijavilo več kot 30 potapljačev iz sedmih potapljaških društev in klubov, zraven pa še 40 udeležencev, ki so bili mišljeni kot podporno osebje v čolnih in na obrežju in so poskrbeli, da so se smeti iz reke in brežin odvažale v zabojnik, ki se je do konca akcije napolnil do vrha. Po temeljitem »brifingu« vodje akcije Boštjana so se udeleženci razdeljeni v štiri skupine podali v reko in ob reko in v času trajanja akcije iz reke potegnili okroglo tono odpadkov, kar malce neverjeten podatek. Letos je bilo več takšnih odpadkov kot so recimo železni sodi, odsluženi avtomobilski sedeži, avtomobilske gume, razna posoda, manjkalo pa ni niti plastike, ki jo imamo tako »radi«, povzroča pa nemalo problemov ko jo zavržemo. Čistilni del akcije se je končal ob 13. uri, udeleženci so se zbrali v gasilskem domu PGD Verd, ki je prijazno odstopil svoje prostore za zborno mesto pred in po akciji, tam pa je bilo organizirano tudi okrepčilo po končani akciji,  izvrsten golaž nam je vsem zelo teknil. Vtisi po akciji so bili zelo vzpodbudni, tisti, ki so se prvič potopili v Ljubljanico, ki je v tem delu zaščitena, so bili več kot navdušeni, vsi pa smo si bili enotnega mnenja, da je bil to lep potop združen s koristnim delom s smislu celoletnih ekoloških aktivnosti, ki jih izvajamo pod skupnim imenom BLUE Ocean, za čiste reke, jezera in morje.

Pri takšnih akcijah ne gre brez podpore lokalne in tudi širše skupnosti, letos so čistilno akcijo Ljubljanica 2023 podprli Občina Vrhnika, Siliko d.o.o., Krajevne skupnosti Verd, Vrhnika Center in Vrhnika Vas, Servis potapljaške opreme Boštjan Turk s.p., Avtotrade d.o.o. Vrhnika, Komunalno podjetje Vrhnika, Ribiška družina Vrhnika, Lovska družina Vrhnika, Kamnolom Verd in PGD Verd, vsem najlepša hvala.

Na koncu naj naštejemo še sodelujoče udeležence in to so bili potapljači PK Nova sub Kamnik, UPD Pozejdon Ljubljana, KPA Novo Mesto, PK Trident, PGD Barje, pa člani Ribiške družine Vrhnika, Lovske družine Vrhnika, Ribiške družina Barje, Župan Vrhnike, Civilna zaščita Cerknica, PGD Cerknica in seveda člani PK Vrhnika. Razšli smo se v res prijetnem vzdušju z obljubo, da se prihodnje leto zopet srečamo na še eni akciji čiščenja Ljubljanice v še večjem številu in da očistimo še en del te prelepe reke.

 

Tekst : Dušan Orehek, fotografije : Robert Reš, Dean Zagorac, Dule Orehek

Oglejte si tudi