Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
11°C
JUTRI
20°C
12°C
Oceni objavo

Odgovor ZZZS na članek Zdravstveni dom Vrhnika v rdečih številkah

Prispevek z zgornjim naslovom (spletni portal, 4.5.2015) zahteva nekatera dodatna pojasnila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

 

V zvezi z navedbo direktorja Zdravstvenega doma Vrhnika (v nadaljevanju: ZD), da je skoraj polovica izgube v ZD v preteklih letih v višini 150.000 evrov "... nastala kot posledica širitve dejavnosti Zdravstvenega doma Vrhnika, ki pa žal niso bile priznane in plačane s strani ZZZS...", je potrebno uvodoma pojasniti, da je v letu 2014 poslovalo z izgubo le 6 od skupaj 59 zdravstvenih domov v Sloveniji, med njimi žal tudi zdravstveni dom na Vrhniki. Dolgoročni trendi kažejo, da ZZZS plačuje temu zdravstvenemu domu vedno več zdravstvenih timov in da zanje ZD prejema vedno več prihodkov. Trenutna letna pogodbena vrednost ZD je tako kar za 30,4% oz. za 525.632 evrov višja kot v letu 2008. ZZZS tako v primerjavi z letom 2008 financira 6 dodatnih timov v osnovni zdravstveni dejavnosti (povečanje iz 15,48 na 21,52) na primer dispanzer za žene, patronažna služba, referenčne ambulante splošne medicine, pa tudi ultrazvok... ZZZS vse izvajalce istovrstne dejavnosti v Sloveniji financira na popolnoma enak način. Modeli financiranja pa se seveda od dejavnosti do dejavnosti razlikujejo. Večino zdravstvenih programov ZZZS financira v realiziranem obsegu storitev, vendar največ do planirane višine. Izjeme, ko se financirajo vse realizirane storitve (ne glede na plan), so opredeljene v 7. odstavku 40. člena Splošnega dogovora za pogodbeno leto 2014. Specifično je tudi financiranje t.i. glavarinskih dejavnosti (splošna ambulanta, otroški oz. šolski dispanzer, dispanzer za žene, zobozdravstvo), kjer je le-to odvisno tudi od števila in starostne strukture opredeljenih zavarovanih oseb na zdravnika. Tako ima na primer ZD trenutno nizko število opredeljenih žensk v dispanzerju za žene, čemur sledi tudi nižje financiranje. Naj še omenimo, da prostovoljne zdravstvene zavarovalnice, ki financirajo zdravstvene programe v deležu iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, za razliko od ZZZS plačujejo storitve tudi nad višino planiranih obsegov programov, saj plačajo celotno realizacijo.

 

Navedba, da je polovica izgube v ZD nastala zaradi ZZZS torej ne drži, saj so kot rečeno istovrstni programi financirani po enakih kriterijih in enakih meril za obračun (ki so znani vnaprej) ter po enakih cenah vsem zdravstvenim domom oz. zasebnikom. ZZZS je poravnal vse svoje pogodbene obveznosti do ZD skladno z veljavnimi predpisi in mu omogočil tudi plačevanje dodanih zdravstvenih timov. Ključni razlog za izgube ZD v preteklih letih je zato po našem mnenju povečevanje celotnih odhodkov ZD, ki je bilo hitrejše od povečevanja prihodkov.

 

Marjan Sušelj, direktor

ZZZS, Območna enota Ljubljana

Oglejte si tudi