Oceni objavo

Na Festivalu Slovenija v Sarajevu

Že pred časom smo se člani folklorne skupine Bistra iz Borovnice odločili, da bomo enkrat letno nastopali v tujini, če bo mogoče. Lansko gostovanje v Egiptu je zahtevalo veliko truda in organizacije, zato smo se odločili, da se letos podamo na festival v Sarajevo, ki ga organizira Festivalska hiša Si.in (Slovenija v). Pod njihovim okriljem smo se že leta 2019 udeležili festivala »Slovenija na Ohridu«, leta 2022 pa v okviru »Vinkovačkih jeseni« festivala »Slovenija v Slavoniji«. 
Po uspešno izpeljanih kulturnih festivalih Slovenija na Ohridu, Slovenija nad Ohridom, Slovenija v Slavoniji, Slovenija v Budimpešti, Slovenija v Draču, Slovenija v Beneški laguni ter Slovenija v Pragi, v katerih se je skupaj udeležilo preko 8000 udeležencev iz Slovenije, je Festivalska hiša Si.in (Slovenija v) v sodelovanju s Svetovno festivalsko asociacijo WOFA ter agencijo Saraj d. o. o., tokrat prvič organizirala Festival Slovenija v Sarajevu. Privabilo je tudi nas in smo se prijavili.
Sarajevo s svojo bogato zgodovino, pisano kulturno dediščino in edinstveno mešanico različnih kultur pritegne številne obiskovalce z vsega svet. Na pot smo se odpravili v četrtek, 18. 4. 2024, v zgodnjih jutranjih urah in varno prispeli v Sarajevo okrog 14. ure. Namestili smo se v hotelu Holiday in se srečali s starimi ter novimi prijatelji. Zvečer smo se odpravili skozi mesto do hotela Saraj, kjer smo imeli otvoritveni večer vseh sodelujočih kulturnikov. Prek 650 nas je bilo z vse Slovenije. Prejeli smo festivalske table, certifikate o sodelovanju in si izmenjali priložnostna darila.
Naslednji dan smo se z lokalnim vodičem odpravili na ogled starega dela mesta. Raziskali smo znamenito Baščaršijo, se sprehodili po labirintu tlakovanih uličic in živahnem bazarju. Vdihovali smo omamne vonjave in okuse bosanskih specialitet,  odličnih čevapčičev, vročega bureka, dišeče kave, slastnih baklav različnih okusov, žgoče rakije in še veliko več. S slovensko pesmijo, plesom in glasbo smo napolnile ulice in trge starega dela Sarajeva. Nastopi so potekali na dveh zunanjih prizoriščih in v »Katedrali srca Isusovega«. S svojim nastopom smo predstavili Borovnico, spremljali druge plesalce, pevce in glasbene skupine. Skupaj smo tudi zapeli in zaplesali. Vzdušje je bilo čudovito in se je z ulic preselilo v hotelsko avlo.
Med bivanjem v bosanski prestolnici smo si ogledali spominska obeležja in opomine starejše in novejše zgodovine Sarajeva. Seveda nismo izpustili ogleda Olimpijskega muzeja, ki spet domuje v prvotni stavbi in nas spominja na leto 1984, ko je Sarajevo gostilo zimske olimpijske igre. Nekateri so se z gondolo zapeljali na goro Trebević nad Sarajevom, kjer se je odvijalo tekmovanje v bobu in sankanju. Sarajevo ima že od leta 1885 kot prvo mesto v Evropi in drugo na svetu stalno električno tramvajsko omrežje, ki smo ga tudi mi s pridom uporabljali. Sarajevo je na našo skupino naredilo poseben vtis glede urejenosti in čistoče ter velikega napredka po zadnji vojni. Naši generaciji jezik ni predstavljal ovire za sporazumevanje in tudi njihova glasba in kulinarika sta nam blizu. Morda pa ga bomo še kdaj skupaj obiskali.

 

Melita Bole

Oglejte si tudi