Oceni objavo

Občinska seja: Odstop svetnikov in spremembe prostorskega načrta občine

Vrhnika, 28. september – Na redni seji se je sestal občinski svet, ki je obravnaval dva pomembna dokumenta: spremembe občinskega prostorskega načrta in osnutek proračuna.

Odlok o občinskem prostorskem načrtu je bil sprejet 2014, od takrat je bil do tokratne obravnave še trikrat spremenjen in dopolnjen. Razlogi za tokratno spremembo so v razmerah na terenu, saj se zaradi neustrezno oblikovanih prostorsko izvedbenih pogojev pojavlja neustrezna pozidava delov naselij, ki so namenjeni redki pozidavi na razgibanem terenu, podeželskih naselij in območij posamične poselitve s stanovanjskimi objekti (v največ primerih tipa dvojček), ki so namenjeni trgu. Investitorji pripravljajo projekte za pridobitev gradbenega dovoljenja v bivanjsko manj kvalitetni, zelo zgoščeni pozidavi, z namenom pridobiti čim več objektov oz. stanovanjskih enot na čim manjšem prostoru. Tovrstna gradnja vodi v kritično obremenitev cestne in ostale infrastrukture, ki se na številnih območjih ne more sorazmerno širiti. Spremenjen OPN tako prinaša manj dvoumna določila, ki so jih komercialni investitorji do sedaj izkoriščali.

Občinski svet je sprejel tudi letna programa športa in kulture, ki določata vsebine in programe, ki se sofinancirajo iz javnih sredstev in obseg omenjenih sredstev. V proračunu za 2024 je za šport predvidenih 300 tisoč evrov. V razpravi se je oglasila samo Irena Oblak, ki je pohvalila višino sredstev, bolj zadržana pa je bila do pripravljene analize, ki spremlja program športa. Letni program kulture predvideva za ljubiteljsko kulturo dobrih 105 tisoč evrov. Marjan Geohelli, kot predsedujoči občinskemu odboru za kulturo, Oblakova in Doman Blagojević so menili, da bi tudi kultura morala imeti podobno analizo kot šport. Geohelli je še menil, da je politika kulture podhranjena in da potrebuje več vetra v svoja jadra.
V nadaljevanju je občinska uprava po področjih predstavila osnutek proračunov za leti 2024 in 2025. Proračun za prihodnje leto predvideva 25,4 mio prihodkov. Osnutka proračunov vsebujeta nadaljevanje začetih oz. zaključek aktivnosti pri projektih izgradnje mostu čez Ljubljanico, nadaljevanje odsekov južne in severne obvoznice, izgradnje garderobnega objekta ter izboljšanje cestnega in ostalega omrežja oz. infrastrukture na območju celotne občine. Projekti, za katere je med prihodki predvideno sofinanciranje s strani države oz. EU sredstev, so v letu 2024: garderobni objekt, kanalizacija Bevke in Blatna Brezovica ter Biciklanc. V letu 2025 pa je s strani države oz. iz EU sredstev predvideno sofinanciranje: gradnja športne dvorane, obnova Rokodelskega doma in revitalizacija železniške postaje. Po seznanitvi z osnutkoma ga bodo obravnavala občinska delovna telesa, podan bo tudi v javno razpravo. Po predvideni časovnici naj bi ga občinski svet sprejel na decembrski občinski seji.
Občinski svet je za dobo štirih let imenoval še novega člana v nadzorni svet vrhniške komunale - Andreja Jurjevčiča ter se strinjal z razrešnico svetnikov, ki sta odstopila – Ožbeta Šteblaja in Janka Skodlarja.
Med daljše točke dnevnega reda je sodila »vprašanja in pobude članov občinskega sveta«. Tomaž Gorišek je dal pobudo, da bi v verdskem parku s panoji obeležili tam rojena slikarja Jožefa Petkovška in Mateja Sternena. Ana Skledar je med drugim povprašala glede možnosti dodatnega popoldanskega avtobusa v Zaplano in o morebitni gradnji otroškega igrišča na Miznem Dolu. Župan Daniel Cukjati je odgovoril, da je avtobus možen v primeru državne subvencije, gradnja igrišč pa je domena krajevnih skupnosti. Domna Blagojevića je med drugim zanimalo zakaj pri novi dovozni cesti na avtocesto ni pločnika in podal pobudo za sestavo delovne skupine, ki bi vsaj dvakrat letno pregledala vodotoke. Župan je odgovoril, da pločnik ni bil sočasno zgrajen, ker bi birokratski postopki zanj močno podaljšali rok izgradnje obvoznice. Boštjan Erčulj je predlagal, naj občinski redarji večkrat obiščejo makadamsko parkirišče za Petrolom, Petra Černetič pa je opozorila na poškodovano cestišče državne ceste Ljubljanska cesta pri izvozu za Ligojno. Irena Oblak je opozorila na poplavno ogroženost in čimprejšnje čiščenje vodotokov ter na propadajoči kip Karla Grabeljška. Glede slednjega ji je bilo odgovorjeno, da se čaka izvajalec obnove. Edin Behrič je dal pobudo za vzpostavitev mladinskega centra v Kulturnem centru Vrnika, Aljo Stanko pa je med drugim zanimala morebitna pomoč občine TD Blagajana pri gradnji prizidka v Starem malnu. Župan je odgovoril, da bo društvo dobilo finančno pomoč, sorazmerno s pomočjo, ki jo je pred leti prejelo Planinsko društvo Vrhnika ob gradnji koče. Blanka Gašpirc je prav tako opozorila na sanacijo vodotokov na območju KS Drenov Grič – Lesno Brdo in potrebo po čimprejšnjem začetku postopkov za pridobitev zemljišč za gradnjo šole in vrtca na Drenovem Griču.

 

Gašper Tominc

Oglejte si tudi