Oceni objavo

Zaplaninsko gasilsko društvo praznovalo 50 let

Zaplana, 4. junij – PGD Zaplana je abrahamov jubilej obeležilo s slovesno parado, na kateri so v svojo sredo sprejeli novo moštveno vozilo in prikolico za motorno brizgalno, uradni del pa sklenili z veliko vrtno veselico.

Po svečanem mimohodu žirovske godbe, gasilcev v uniformah in gasilskih vozil je osrednje dogajanje potekalo pred lokalnim gasilskim domom. Prvi je zbrane nagovoril predsednik društva Jure Bizjan, ki je spomnil na prehojeno pot društva, ki je bilo ustanovljeno v začetku leta 1973 v nekdanji zaplaninski šoli. »Najprej je bilo članstvo, nato oprema. Sledila je streha za opremo, nato vozila. S potrpljenjem in vztrajnostjo je nastal gasilski dom, ki združuje Zaplanince pod eno streho. Nekateri so gasilci, drugi vaščani, ki vsak na svoj način pomagajo, da se gasilski dom razvija in ohranja.« Dodal je še, da Zaplana ni samo velika po površini, ampak ima tudi veliko srce, kajti v vseh teh letih je Zaplana pomagala, da se je društvo razvijalo. Danes presega svoje gasilske namene, kajti je tudi gibalo družabnega življenja, vezni člen med Zaplaninci, gasilski dom in okolica pa prostor druženja vseh – ne samo gasilcev.

Delo zaplaninskega društva je dobro zapisano na Gasilski zvezi Vrhnika, je bilo slišati na slovesnosti. Njen poveljnik Benjamin Svenšek je o društvu izrekel same pohvale, z njimi ni skoparila tudi predsednica Andreja Lenaršič: »Zaplaninski gasilci vedno najdete skupni jezik in povezovanje. Uspešni ste na operativnem področju. Zadnja leta blestite pri delu z mladimi. Organizirate številne dejavnosti, moštvo se pomlajuje, članstvo raste. Naj vas še naprej spremlja sv. Florjan.« Za govornico je stopil tudi član upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije in predsedujoči notranjski regiji Franjo Bukovec, ki je dejal, da je nekoč skoraj bosopeto društvo napredovalo v društvo z moderno opremo in operativno enoto.  

Slovesnost, na kateri so podelili tudi zahvale društvom, podjetjem, obrtnikom in posameznikom, ki so vsak na svoj način pomagali in sooblikovali društvo, se je sklenila z blagoslovom (župnik Mohor Rihtaršič) novega moštvenega vozila (GVM1, mercedes sprinter) s prikolico za motorno brizgalno in rezom slavnostnega traku. Posebej so se zahvalili tudi Jakobu Pivku in Jožetu Mescu (Urhu), ustanovnima članoma društva.
Po končanem uradnem delu se je dogajanje preselilo na travnik pod gasilskim domom, kjer je za dobro vzdušje skrbel ansambel Modrijani.

Gašper Tominc, foto: GT

 

Kratka kronika 
Tako kot v drugih krajih, je gasilska zavest tudi na Zaplani starejša kot 50 let, a kljub temu je morala dozoreti. Tako je 3. februar 1973 tisti datum, ko se je z ustanovitvijo društva začela pisati njegova kronika. Da je namen padel na plodna tla, dokazuje 27 tečajnikov, ki so se še isto leto odločili za opravljanje izpita za vstop v gasilske vrste. Prva motorna brizgalna je »prišla« iz Logatca, svoje mesto pa je imela pri Bizjanu. A ne za dolgo, kajti leto dni po ustanovitvi društva so začeli graditi gasilski dom, kjer je poleg nje kmalu našel prostor še iemvejev kombi. Sredi osemdesetih so kupili boljšo izvedenko našega mariborskega avtomobilskega tovarnarja, v devetdesetih pa še avtocisterno. Pred časom ja »tamčka« nadomestilo novo vozilo GVV1. Ob 40. obletnici društva je v garažo zapeljala nova avtocisterna AC16/50 na mercedesovem podvozju, letos pa se ji je pridružilo še novo moštveno vozilo mercedes sprinter (GVM1).

 

 

Oglejte si tudi