Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Dva za bazen, tretji bi prednost dal naravnim kopališčem

Vrhnika, 11. november – Dva od županskih kandidatov, Viktor Sladič in Daniel Cukjati, podpirata gradnjo bazena na Vrhniki, medtem ko tretji, Peter Gabrovšek, pravi, da bi bilo potrebno dati prednost naravnim kopališčem. Tako je bilo slišati na soočenju županskih kandidatov, ki ga je v Cankarjevem domu pripravila Civilna iniciativa Eko Vrh.
Poglejmo si nekaj povzetkov razprave. Glede Kemisa je Daniel Cukjati povedal, da se vsekakor zavzema za zdravo okolje, a da ni problem samo Kemis, marveč tudi daljnovodi in kompostarni. Kot župan bi pustil v proračunu denar za financiranje odvetnikov, ki pomagajo »izpodbijati« Kemis, dodatno bi zaposlil na občini osebo, ki bi se ukvarjala z ekologijo, celotna uprava pa bi morala nuditi popolno podporo pri reševanju omenjene problematike. Peter Gabrovšek bo nadaljeval politiko, ki jo je na tem področju začrtala občina in si prizadeval, da Kemis zapusti Vrhniko. Meni, da lahko Slovenija obratuje tudi brez njega, kar se je že potrdilo v času, ko je zaradi požara imel zaprta vrata. Če pa Vrhniki to ne uspe, bi po njegovem morala občina imeti nekakšnega »super nadzornika«, ki bi lahko v vsakem času vstopil v obrat in preveril, če deluje skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem. Viktor Sladič je prav tako izrazil željo, da Kemis zapusti Vrhniko, pri tem pa je potrebno mogoče preiti v bolj defenzivno držo. Od Kemisa bi zahteval bančno garancijo in sodelovanje pri sofinanciranju sorazmernega dela na področju priprave preventivnih programov zaščite in reševanja. Prav tako bi od Kemisa zahteval bančno garancijo, kot naj bi jo imel za Avstrijo. Že sedaj pa je dogovorjeno, pravi Sladič, da bodo učenci prihodnje leto pod mentorstvom strokovnjakov izvajali citotoksične teste, s katerimi bodo pregledovali onesnaženost okolja in vpliv le-tega na živa bitja.

Na zboru je bilo navrženo tudi vprašanje glede pretekle onesnaženosti in kako se spopasti z njo. Tu so se vsi sogovorniki strinjali, da je potrebna pomoč države in stroke ter da je potrebno narediti kataster točk onesnaženosti.

Glede smradu iz kompostarn je Daniel Cukjati povedal, da tudi sam živi v bližini ene od njih in da je postal, kot je dejal, zanjo moteč dejavnik, zato je prejel tožbo. Vsekakor se je treba po njegovem tega problema lotiti s polno mero in enkrat za vselej zaključiti to zgodbo. Peter Gabrovšek, ki na Saubermacherju vodi kompostarno, je povedal, da jo bodo s koncem leta 2019 zaprli. Še vedno pa meni, da bi na Vrhniki moral biti prostor za eno kompostarno, ki pa se mora, če bo tako potrebno, prilagoditi, da ne bo smradnih emisij. Viktor Sladič pa je obžaloval, da Slovenija ni pristopila k evropski regulativi o smradnih misijah, ker bi se le tako lahko učinkovito spopadli z neprijetnimi vonjavami. Po njegovem bi se zato kot župan, angažiral, da Slovenija sprejme omenjeno regulativo, hkrati pa bi tudi od kompostarn zahteval bančno garancijo.

Glede Doživljajskega razstavišča Moja Ljubljanica so si bili vsi mnenja, da je potrebno izkoristiti njegov potencial in slediti zadanemu cilju, prav tako so se vsi strinjali, da je potrebno čimprej odkupiti Močilnik in urediti to območje za vse Vrhničane. Na vprašanje o prostorski stiski v šoli, je Viktor Sladič menil, da bi lahko z prevetritvijo prostorskih kapacitet vrtcev dobili primerne prostore tudi za šolske otroke z nižjim izobrazbenim standardom, vsekakor pa bi bila dokončna rešitev prenova oziroma adaptacija Cankarjeve šole. Peter Gabrovšek in Daniel Cukjati zagovarjata graditev prizidka pri Cankarjevi šoli, pri čemer slednji meni, da bi bilo vredno razmisliti tudi o temu, da bi  preselili učence iz Kulturnega centra v šolo, iz šole pa bi preselili tja nižji izobrazbeni standard.

O območju vojašnice na Stari Vrhniki so se vsi strinjali, da bi bilo potrebno območje čimbolje izkoristiti. Viktor Sladič je omenil investitorja, ki bi gradil tematski park, Peter Gabrovšek je kot idejo navrgel možnost motokros proge, Daniel Cukjati pa ne podpira selitev upravne enote v objekt nekdanje vojašnice (to je namera države), ker bi po njegovem morala ostati v središču Vrhnike.
Poslušalko je zanimalo kako kandidati vidijo razvoj lokacij, ki omogočajo druženje ali šport, kot je na primer Ulovka. Peter Gabrovšek je dejal, da se je nedavno pogovarjal z lastnikom zemljišč na Ulovki, pa tudi z osebami, ki izkazujejo interes, da bi po njenem pobočju uredili kolesarsko stezo za spuste. Podpira idejo, da bi se uredil tisti del smučišča, ki je nekoč bil otroški, s čimer bi lahko mladi smučarji prve smučarske korake končno naredili v domačem kraju. Po njegovem bi veljalo razmisliti tudi o namembnosti tamkajšnjih objektov, da bi lahko v njih otroci prespali oziroma bi jim bila s tem omogočena šola v naravi. Viktor Sladič je omenil, da je Ulovka v programu njihove liste predvidena kot ena od dveh krajevnih turističnih središč. Tudi on se je pogovarjal z lastnikom zemljišč in meni, da mora občina v takih primerih, ko se najde zainteresirani zasebni investitor, podpirati njegove ideje. Daniel Cukjati se sicer ni dotaknil Ulovke, dejal pa je, da bo v primeru izvolitve ena primarnih nalog ureditev športnega parka v središču mesta. Želi, da bi postal več kot le športni park, oplemeniten s programi druženja, ki bi pritegovali družine. Po njegovem je potrebno najprej poskrbeti za občane, šele za tem pa bi šel v ponudbo in širitev zakladov za tuje turiste. Kot primer dobre prakse je navrgel kočo na Planini, zato bi lahko na podoben način oživili tudi Star Maln in Močilnik ter privabili dnevne turiste, ki iščejo lokacije blizu Ljubljane.

Govora je bilo še mladih – kako bi lahko vikend preživljali v zdravi zabavi, brez alkohola in drog. Peter Gabrovšek je predlagal športne dejavnosti, Viktor Sladič bi gradil mladinski center, kjer bi lahko izmenjevali tudi poslovne ideje in se družili. Mladinski center podpira tudi Daniel Cukjati, ki bi ga mogoče lahko vzpostavili v nekdanji Blagajani zraven Kulturnega centra.

Veliko debate je bilo o bazenu. Viktor Sladič ga podpira, in poleg tega še ureditev pokritih športnih površin. Po njegovem bi del bazena pokrili, del pa pustili odkritega. Daniel Cukjati meni, da bi moral biti bazen letno-zimski, v katerem bi lahko med drugim potekalo plavalno opismenjevanje šolarjev in vadbe za zaključene skupine. Peter Gabrovšek pa ne zagovarja bazena za vsako ceno, pač pa bi raje dal prednost naravnim kopališčem, ki jih Vrhnika ima na voljo.

Slabi dve uri in pol dolgo razpravo, ki jo je vodil Andrej Markovič iz Civilne iniciative Eko Vrh, si lahko ogledate tudi na you tube kanalu pod naslovom: Pogovor s kandidati za župana Vrhnike.

 

Gašper Tominc

Oglejte si tudi