Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

VANDROVKE OD BELVEDERJA DO PORTOROŽA

Končno smo po enem letu dočakali prvi letošnji pohod izven občinskih meja. Prvi torek v aprilu smo se odpeljali proti Primorski. Prijetna vožnja, krajši postanek za jutranjo kavo, pogledi na nekoliko drugačno naravo in v daljavi na lesketajočo morsko gladino nam je krajšal čas, da smo se hitro pripeljali do naše izhodišče točke nad Izolo.
Vodič Frenk nas je popeljal od hotela Belveder do Portoroža. Stopali smo pazljivo po spolzki in mokri poti, ki jo na eni strani obkrožajo nasadi oljk, zelena trava s cvetočimi drobnimi marjeticami, na drugi strani pa modro morje. Ob poti so grmički z rumenimi cvetovi brnistre, sadike rabarbare in ostalega cvetočega drevja. Kar hitro smo se povzpeli do velikega belega Križa, ki stoji na robu klifa nad Mesečevim zalivom. Tu smo imeli krajši postanek za malico iz nahrbtnika, za pogled na mogočne ladje, školjčišča, kjer gojijo klapavice, in na del Pirana s cerkvijo sv. Jurija.
Pot nas je vodila po zaščitenem Krajinskem parku Strunjan, kjer se nahajajo velika solna polja in naprej po sprehajalni in kolesarski poti do Portoroža, po kateri je nekoč potekala ozkotirna železnica Trst - Poreč. Na koncu sprehajalne poti smo vstopili v osvetljen, hladen in vlažen 550 m dolg kamniti predor Valeta, skozi katerega smo prišli do konca našega načrtovanega pohoda. Kljub dobremu razpoloženju in želji, da bi še malo posedeli na obali, nam ni preostalo drugega, kot da vstopimo na naš avtobus in se odpeljemo proti domu. V imenu vseh prisotnih na pohodu velika hvala Elici, ki poskrbi za organizacijo pohoda, vodniku Frenku za lepo preživeti dan in šoferju za prijetno vožnjo.

Zapisala: Vesna Stare
Slike: Vesna Stare

Oglejte si tudi