Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
11°C
PON.
26°C
12°C
Oceni objavo

Na Vrhniko prihaja Biciklanc

Kaj je Biciklanc? Javni sistem izposoje koles, kot ga pozna že večina večjih slovenskih mest. Občan po prijavi v sistem lahko na določenih mestih (postajah) prevzame kolo in se z njim odpelje do naslednje postaje.

Je preprost in ekološko naravnan sistem prevoza, namenjen občanom in občankam ter obiskovalcem/kam, ki se boste želeli s kolesom lažje in hitreje premikati po mestu. Z njim se izognete vožnji z avtomobilom in prihranite čas pri iskanju parkirnega mesta ter tako zmanjšate izpuste CO2. »Če želimo spreminjati svet, moramo začeti pri sebi. Zakaj bi se vozili z avtom od vrat do vrat na kratkih razdaljah, če za to lahko uporabimo kolo? S tem naredimo nekaj dobrega za svoje zdravje in za okolje,« razmišlja župan Daniel Cukjati ob najavi nove pridobitve v Cankarjevem mestu.

Na voljo bodo 4 električna ter 9 navadnih koles. Izposoja in vračilo koles bo zaenkrat možna na treh postajah s skupno 15 ključavnicami:

Postaja 1: Tržaška 9/Park samostojnosti

Postaja 2: Optika 77/Glasbena šola

Postaja 3: Vrtnarija

 

»Zavedamo se, da je to premalo, zato bomo v prihodnje mrežo postaj še širili po mestu in po bližnji okolici,« še dodaja župan. Na razpolago bo trinajst koles, v začetku pa načrtujejo nekajmesečno testno obdobje.

 

Na kakšen način bo potekala izposoja?

Do novembra bomo imeli brezplačno izposojo, ki bo namenjena testni skupini 30 ljudi. Registracija bo mogoča v TIC Vrhnika (Tržaška 9), kjer prejmete uporabniško kartico ter PIN številko. V tem času bodo beležili navade, želje in pripombe uporabnikov, nato pa na podlagi njih širili mrežo.

 

Predstavitev sistema bo v sredo, 28. septembra, ob 11. uri pri postaji Tržaška 9/Park samostojnosti.

 

Uradna otvoritev sistema Biciklanc bo spomladi 2023. Projekt so podprli Občina Vrhnika, Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem ter 77, optika in očesna ordinacija Jelovčan.

Oglejte si tudi