Oceni objavo

Izšli so 22. Vrhniški razgledi

Vrhnika, 13. december - V mali dvorani Cankarjevega doma je potekala predstavitev Vrhniških razgledov, že 22. po vrsti. Kot je dejala urednica zbornika, Tatjana Oblak Milčinski, ta na več kot 250 straneh odstira številne zgodbe iz naše preteklosti, ki so zanimive tako za strokovno javnost kot za običajne bralce. Da gre za pomemben doprinos v mozaiku zapisane vrhniške zgodovine je v svojem nagovoru zbranih potrdila tudi Marija Zakrajšek Martinjak iz Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika, ki je bilo skupaj z Muzejskim društvom Vrhnika izdajatelj in založnik zbornika. 
Muzejsko društvo Vrhnika letos praznuje 30. obletnico delovanja, za kar je letos prejelo posebno županovo priznanje. Eno od temeljnih dejavnosti društva je tudi izdajanje publikacij, kar društvo uresničuje z zbornikom Vrhniški razgledi, ki prinaša strokovne prispevke povezane z domoznanskim proučevanjem Vrhnike. Zbornik izhaja od leta 1996. 

Na predstavitvi je muzejskemu društvu ob njegovem jubileju čestitala tudi Nataša Bregant Možina, vodja JSKD - območna izpostava Vrhnika in ob tej priložnosti društvu podelila jubiljeno priznanje, zaslužnim članom pa jubilejne značke sklada. Prejelo jih je kar 82 posameznikov. 

In kaj prinašajo tokratno Vrhniški razgledi? 

V uvodnem prispevku Obstaja vonj po kruhu … ali ni to nekaj najlepšega! Marta Rijavec predstavlja življenje in delo častnega občana Občine Vrhnika, župana Vinka Tomšiča ter zgodovino družine Tomšič, ki je v zadnjih stoletjih s svojim delovanjem zaznamovala tudi razvoj in življenje samega kraja.

Sledi prispevek Moj oče Nace, s katerim se Janez Tomšič spominja še enega predstavnika družine Tomšič.

Rok Glavan v bogato ilustriranem članku Kdo je bil Lavoslav Schwenter? razkriva življenje velikega založnika, ki nas je z izdajanjem slovenskih knjig postavil na zemljevid evropskih literarnih jezikov in omogočal ustvarjanje ter obstoj tudi prvemu slovenskemu poklicnemu pisatelju – Ivanu Cankarju.

Sledijo nove raziskave Tatjane Hojan. Predstavlja nam različne vzgojitelje in šolnike, ki so se rodili ali ustvarjali na Vrhniškem: vzgojiteljico Irmo Huth, šolskega vodjo Valentina Pina, učitelja in šolskega nadzornika Antona Maierja, kateheta in pisatelja Petra Bohinjca, učitelja Štefana Primožiča, učiteljico Ano Moos in kateheta Antona Skubica.

S člankom Kot da bi včeraj odšel iz studia, pospremljen s tihim aplavzom … se Niko Nikolčič poklanja spominu na gledališčnika, igralca in režiserja Jožeta Valentiča, ki je s svojim ustvarjanjem v preteklih desetletjih krepko zaznamoval tudi vrhniško kulturno življenje.

Barbara Vodopivec in Matej Vodopivec v članku Iz Kralovš v beli svet raziskujeta družino in domačijo sodnika Avguština Oblaka z Vrhnike.

Olga Pivk predstavlja zgodovino varjenja piva in Pivovarstvo na Vrhniki, ki so ga do leta 1924 vodili pivovarji Klemenčič, Schwarz, Javornik, Hartman, Pommer in Fröhlich, potem pa so v proizvodni kompleks uvedli mesnopredelovalno dejavnost.

Tatjana Oblak Milčinski v raziskavi Kašče na Vrhniškem … danes razkriva, kaj se je dogajalo s temi biseri stavbne dediščine v zadnji četrtini stoletja, odkar je bil del kašč prvič popisan v zborniku Kašče na Vrhniškem.

Vrhniško kroniko za leto 2021 je tudi tokrat pripravil Gašper Tominc, novinar vrhniškega mesečnika Naš časopis.

O delu Muzejskega društva za leto 2021 poroča predsednica Katarina Oblak Brown.

Na koncu predstavljamo Županovo priznanje, ki ga je Muzejsko društvo Vrhnika prejelo za 30-letno delovanje na Slavnostni akademiji Občine Vrhnika 10. maja 2022.

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri pripravi Vrhniških razgledov 22, še posebej Občini Vrhnika, ki je izid zbornika tudi finančno podprla.


mag. Tatjana Oblak Milčinski


 

Oglejte si tudi