Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
11°C
PON.
26°C
12°C
Oceni objavo

Prikrivanje resnice o zbrinem centru za ravnanje z odpadki

Med zadnjim sneženjem je sneg podrl enega od šotorov na Tojnicah, ki služijo kot začasni zbirni center za odpadke. Do tega je prišlo tudi zato, ker se na Vrhniki ni zgradil pravi, že dolgo pričakovani zbirni center za odpadke.


Po zadnjih lokalnih volitvah, jeseni 2022, je Komunalno podjetje Vrhnika, KPV, obvestilo občini Borovnica in Log-Dragomer, da je inšpekcija v zvezi z izgradnjo zbirnega centra KPV že leta 2020 dala rok za njegovo postavitev do jeseni 2022. Poleti 2022 so inšpektorji spet obiskali KPV in ugotovili, da se stvari niso premaknile z mrtve točke, določili nov rok in zagrozili z denarno kaznijo, če se zbirni center ne zgradi. Tako nadzorni svet kot vodstvo o tem nista obvestila vseh solastnikov KPV.


To pomeni, da so odgovorni na KPV (vodstvo javnega podjetja in njegov nadzorni svet) dve leti prikrivali inšpekcijski obisk in naložitev izgradnje zbirnega centra. To je imelo neposreden vpliv na ravnanje s sredstvi in dobičkom KPV. Namesto, da bi se zgradil zbirni center, se je dobiček KPV razdelil med solastnice, pri čemer je levji delež dobila Vrhnika. Ta denar je občina porabila in se ga ne da vrniti nazaj.


Ali posledično to pomeni, da se bo moral denar za izgradnjo objekta sedaj, namesto iz preteklega dobička, iskati drugje, z jemanjem kreditov in zadolževanjem in posledično višanjem cen storitev?


1. Vodstvo KPV in nadzorni svet KPV sprašujem, zakaj so prikrivali  in niso obvestili (vseh) lastnic KPV o obisku inšpekcije 2020 in 2022?
2. Prav tako jih sprašujem, kje bodo dobili sredstva za izgradnjo zbirnega centra?
3. Prosim tudi za informacijo o škodi, ki je nastala z zrušenjem šotora na improviziranem zbirnem centru.

4. G. župana sprašujem, zakaj o zbirnem centru in o obiskih inšpekcije molči na občinskih sejah, kljub temu, da je bil vprašan glede tega. 

Marko Močnik, Levica

Odgovori g. Močniku

Odgovori JP Komunalno podjetje Vrhnika in župana Daniela Cukjatija gospodu Močniku (črno obarvana vprašanja):


Vodstvo KPV in nadzorni svet KPV sprašujem, zakaj so prikrivali in niso obvestili (vseh) lastnic KPV o obisku inšpekcije 2020 in 2022? 

KPV: Inšpekcijski terenski ogled inšpektorice za okolje je bil opravljen 17. 8. 2022. Sklep inšpektorice je bil prejet 18. 11. 2022. Vodstvo KPV d.o.o. je vse tri občine ustanoviteljice obvestilo o obisku inšpektorice glede zbirnega centra. 21. 11. 2022 sta bila občinam ustanoviteljicam poslana zapisnik o inšpekcijskem terenskem ogledu in sklep.

Prav tako jih sprašujem, kje bodo dobili sredstva za izgradnjo zbirnega centra? 
KPV: I
birni center je skladno s predpisi javna infrastruktura, zato sredstva za investicijo zagotavljajo občine. Način in viri financiranja je odločitev občin ustanoviteljic.

Prosim tudi za informacijo o škodi, ki je nastala z zrušenjem šotora na improviziranem zbirnem centru.

KPV: Porušen je bil šotor, ki ne predstavlja zbirnega centra, ampak samo pomožni objekt za začasno skladiščenje papirja. Škoda še ni znana, tečejo ustrezni postopki ugotavljanja škode in uveljavljanja zahtevka do zavarovalnice.

G. župana sprašujem, zakaj o zbirnem centru in o obiskih inšpekcije molči na občinskih sejah, kljub temu, da je bil vprašan glede tega.

Daniel Cukjati: Ne spomnim se kdaj ste spraševali o inšpekcijskem nadzoru komunale. Nikakršne težave ni odgovoriti na to vprašanje. Inšpekcijski nadzori javnega podjetja in javnih zavodov so nekaj povsem običajnega. Obstajajo periodični in nenapovedani nadzori. Večina ugotovljenih pomanjkljivosti in nepravilnosti, odpravijo odgovorni na zavodih ali podjetju, sami. To je tudi njihova naloga. V kolikor pa odprava kakšne pomanjkljivosti zahteva pomoč ali sodelovanje Občine, k reševanju pristopimo tudi na Občini.  

G. župana sprašujem tudi, zakaj javnosti ni obvestil o tem, da je sodišče razveljavilo novo družbeno pogodbo, s katero se je kitil v septembrski številki Našega časopisa. 

Sodišče ni razveljavilo družbene pogodbe po vsebini, temveč je razveljavilo vpis. Drugostopenjsko sodišče je zavzelo stališče, da je za spremembo potrebna z zakonom določena večina in sicer 75 odstotna in ne navadna večina dosežena na način glasovanja, ki je opredeljen v stari družbeni pogodbi. 75 odstotna večina namreč ni bila dosežena, ker drugi občini nista potrdili spremembe družbene pogodbe, s katero bi odpravili več nezakonitosti. Zakonito delovanje podjetja bi moralo biti tudi vaš cilj.  

 

 


Oglejte si tudi