Oceni objavo

Drsališče z rekordnim obiskom

Drsališče v športnem parku, ki je javnosti odprlo svojo ledeno ploskev 18. novembra, je imelo rekorden obisk. V 52 dneh obratovanja je bilo približno 5500 izposoj drsalk, kar je več kot v sezoni pred tem, pa čeprav je bila slednja daljša kot letošnja.

Kot so povedali na Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika, kjer so upravljali z drsališčem, se je že v sezoni 2021/22 pokazala potreba po večjem drsališču. 20 x 10 metrov veliko drsališče je komaj dohajalo številnemu obisku, zato so se na ZIC-u odločili (ob podpori Občine Vrhnika) za večje drsališče – 30 x 12 metrov. »Poteza se je izkazala za upravičeno, kajti v letošnji sezoni je bilo še več obiska kot v preteklosti. Zabeležili smo približno 5500 izposoj drsalk, domnevamo pa, da ima približno polovica ljudi sedaj že svoje drsalke. Te so v zadnjih letih, odkar je drsališče na Vrhniki, postale zares iskano blago. Na smučarskem sejmu na Vrhniki so bile v trenutku razprodane, ko so se znašle na sejemskih policah,« je pojasnila direktorica ZIC-a Marija Zakrajšek Martinjak. »Drsališče je obratovalo vse dni v tednu. Dopoldne so na njem drsali šolarji, kajti vrhniškima šolama smo ponudili brezplačno drsanje, popoldne pa siceršnji obiskovalci, ki so prihajali tudi iz drugih občin. Največ obiska je bilo ob vikendih, ko je bilo na ledeni ploskvi tudi po več kot 600 drsalcev na dan.«

Drsališče je zaprlo svoja vrata v ponedeljek, 9. januarja, kar je prej kot v sezoni pred tem. Direktorica Zakrajšek Martinjak pravi, da so izkušnje lanske sezone pokazale, da bolj, kot se je datum odmikal od Novega leta, manj je bilo zanimanja za drsanje.

Drsališče je bilo kot v preteklih sezonah pod šotorom, le da je ta tokrat bil še večji. Meril je kar 70 x 15 metrov – dovolj, da je »skril« v svoja nedrja drsališče, oder, prostor za obiskovalce in manjši bife. Tako rekoč vsi vikendi so bili polni družabnega dogajanja. Med najbolj odmevnimi in odlično obiskanimi dogodki sodijo koncert nostalgične skupine Pop Designa, slavnostno odprtje drsališča, tradicionalni pohod z baklami na Sveto Trojico in silvestrovanje. »Težko izpostavljam dogodke, ker bi lahko bila krivična do katerega od njih. Trudili smo se, da pripravimo program za vse generacije in upam, da nam je uspelo,« pravi sogovornica.

Veseli december je tako pod streho, na ZIC-u pa se že pripravljajo na nove izzive. To bosta otroško pustovanje v športni dvorani Slomškove osnovne šole in organizacija Zimskega vklopa. Tema dogodkoma bodo sledili še številni drugi, zato na ZIC-u načrtujejo organizacijo okrogle mize, na katero vabijo vse, ki bi želeli sodelovati pri prireditvah.

 

Gašper Tominc 

Oglejte si tudi