Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Brez knjig ni Cankarja. Ni Vrhnike.

Ivan Cankar je eden stebrov identitete našega mesta. Kakšna njegova knjiga sodi na knjižno polico vsakega vrhniškega doma. Je lepo darilo sebi in bližnjim. Dokaz da vemo kdo in kje smo in da smo na to ponosni.
Do nedavnega si na Vrhniki komajda lahko kupil kakšno Cankarjevo knjigo. Ali knjigo o njem izpod peresa njegovih poznavalcev. Ali filme, ki prikazujejo njegovo življenje. Ali glasbo, ki jo navdihujeta njegova osebnost in literatura. Letošnja 26.izdaja festivala Cankarjada, znamenje visokega spoštovanja, ki ga do velikega rojaka gojijo vrhniške študentke in študentje, je med prvimi v vrsti pomembnih kulturnih dogodkov, ki s tradicijo odsotnosti cankarjane na Vrhniki prekinjajo.

Na otvoritvi, v sredo 1. ter ob dogodkih 3. in 4.9. bo ob Cankarjadi organizirana tudi ponudba vseh Cankarjevih knjig ter knjig o njem, ki jih je trenutno mogoče kupiti. Še več! Na stojnici pred prizoriščem programa boste našli tudi izbor knjig Cankarjevega soseda s Klanca Marcela Štefančiča jr-ja, enega redkih Slovencev, ki je Cankarja prebral "od A do Ž" in za delo Ivan Cankar Eseji o največjem prejel Rožančevo nagrado za najboljšo esejistiko. Do pred kratkim je tudi ta izjemni Vrhničan, delil Cankarjevo usodo: vsi ga poznajo, knjig pa ni.

Malokdo na Vrhniki ve, da je, zadnje čase kontroverzni in pri nekaterih že kar osovraženi raper Zlatko, svoje najtežje obdobje v življenju preživljal ob branju Cankarjevih del. Na stojnici bo tudi njegov zadnji glasbeni album Julijan Mak (eden izmed Cankarjevih psevdonimov), ki ga zaznamuje Zlatkovo srečanje z velikim Vrhničanom.

Vse našteto bo na stojnici na voljo na zgornje datume, uro pred začetkom programa.

Popusti: na vse knjige in Zlatkove cd-je 10%, na dvd-ja 30.

Vrhniške študentke in študentje so z velikim razumevanjem sprejeli prodajo cankarjane v okviru svojega festivala. Upamo, da bo tako tudi s prireditelji drugih kulturnih dogodkov, tako tistih, ki slavijo Cankarja, kot vseh drugih, ki privabijo večje število ljudi. Nismo naivni, da bi pričakovali, da bo cankarjana kar "čez noč" kopnela s prodajnih polic in stojnic. Posel s knjigami, celo branje samo, se v velikem delu seli na internet in na elektronske naprave. Vedno pa bodo ljudje, ki jih ta pot do knjig ne bo zanimala. Zanje bomo stojnice postavili tudi drugje, kjer se radi zbirajo: v Starem malnu, pred Tehniškim muzejem v Bistri, pred Muzejem Ljubljanice, na tržnici na Sodnijskem trgu ...

V ozadju nastaja promocija, v kateri upamo na sodelovanje lokalnih medijev, Cankarjeve knjižnice, Zavoda Ivana Cankarja, vrhniških osnovnih šol in drugih, ki jim ni vseeno.

In še redna prodajna mesta: Marcelovo knjigo o Cankarju, oba filma na dvd in Zlatkov album Jujijan Mak lahko kupite v TIC, na obeh vrhniških Petrolovih bencinskih servisih, v obeh trafikah 3dva in v Trgovinici z darili Levček na Stari cesti. Izbor cankarjane vas čaka v TIC in v obeh vrhniških knjigarnah Mladinske knjige. Vso cankarjano pa lahko za zdaj kupujete samo v Levčku. In samo v Levčku lahko ob izbiranju "vašega Cankarja" popijete izjemno okusno kavo po nepredstavljivo ugodni ceni.

Oglejte si tudi