Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Prejeli smo: Muzej Ljubljanice - odgovor Listi za razvoj Vrhnike in podeželja

Maja in junija je v Našem časopisu potekala debata o usodi Muzeja Ljubljanice na Vrhniki. Junija sem v razpravi trdil, da je LRVP, pomembna vrhniška politična sila, v enem od svojih predvolilnih zapisov na svoji spletni strani grobo poimensko žalila akterje zgodbe o Muzeju Ljubljanice. LRVP je moje trditve izpodbijala a me ni prepričala. Z odgovorom sem dan dva zamujal avgustovsko redakcijo semptembrske številke NČ. Ker menim, da je velika škoda, če nam bo zaradi maloumnih in nezakonitih političnih praks iz rok izpolzel projekt vrhniškega muzeja, se ponovno oglašam.

Spoštovana Lista za razvoj Vrhnike in podeželja. Predvsem me zanima, kaj se je od naše polemike v junijski številki premaknilo v zvezi z Muzejem Ljubljanica. Popolnoma nesmiselno se mi zdi nadaljevati prerekanje, ko pa ne vem ali se imamo sploh še o čem pogovarjati. Skupaj s SDS ste v občinskem svetu »vladajoča koalicija«. Če res mislite kot pišete v prejšnji številki NČ » … da  je  ne  glede  na  to,  da  se  glede  vodenja  tega,  za občino  Vrhnika  izjemno  pomembnega projekta, v marsičem nismo strinjali, treba to pridobitev podpreti …« potem predstavite rešitev, ki bo pomirila sprte strani in pripomogla k takemu delovanju muzeja, da se bo na dolgi rok uresničevala vizija, ki je v temeljih celotnega projekta in jo navajate v naslednjem citatu iz elaborata projekta : 
»Investicija  bo  zapolnila  vrzeli  v  dostopnosti  do  kulturne  in  naravne  dediščine najširši  javnosti  in  omogočila  kvalitetnejše življenje lokalnim prebivalcem … Po izvedbi operacije bo prišlo do izboljšanja ekonomskih kazalcev območja, ki bodo imeli za posledico povečanje blaginje lokalnih prebivalcev, občine in države. Naložba bo dodala vrednost endogenim potencialom”.  Ta vizija je nastala v sodelovanju prejšnje občinske oblasti in MGML.  Navajati to sprego, da je delala (skoraj) vse narobe, da se je že v startu zakalkulirala, da je projekt kanibalizirala zgolj iz nekih ozkih političnih ( zasebnih?) interesov je morda učinkovita predvolilna strategija, a z resnico ima kaj malo opraviti. Resnici bližje je, da je projekt manj ekonomsko uspešen in se vizija uresničuje počasneje kot bi si želeli – ker je bilo okrog projekta muzeja preveč političnega preigravanja. Lokalna varianta vseslovenske razvojne travme: prerivanje za oblast, projekti stojijo, kakovost življenja ljudi ostaja pod pričakovanji.
Tisti, ki so prebrali članek »Maske so padle! Je Zavod Ivana Cankarja že privatiziran?«, ki ste ga 24.10.2017 objavili na vaši spletni strani (http://lrvp.si/wp/?p=1617) vedo, da ste v njem žalili, obtoževali in strašili. Kronologijo dogajanja, številke in obtožbe ste podkrepili kar s 13 karikaturami, ki MGML ter zavod Škrateljc (pogojno) in zadrugo Za.polis prikazujejo kot tatove, zarotnike, obrekovalce, ki se kopajo v »našem, občinskem, javnem, denarju« in si poskušajo prilastiti še Zavod Ivana Cankarja. Koliko je vredna vsebina, če jo mora tisti, ki jo sporoča, ilustrirati z eksplicitno žaljivimi, ponižujočimi in obtožujočimi grafičnimi prikazi? In kako visoko sporočevalec na ta način ceni potencialne bralce? 
Menim, spoštovana Lista, da imate dve možnosti. Prvo sem nakazal že zgoraj in sledi tistemu kar sami trdite: da je treba muzej na Vrhniki podpreti. Najti rešitev, da ostane na Vrhniki. V ta kontekst sodi tudi nedvoumno opravičilo istim, ki ste jih vulgarno prikazali kot tatove in zarotnike. Je pa res, da se v žaru polemike izrečene besede (v tem primeru karikature) lažje pozabijo tudi brez opravičevanja, kadar se »sprti strani« na koncu pomirita in se projekt, ki je obema  v interesu (in širši skupnosti v korist) zadovoljivo  izpelje.
Če pa mislite, da je bilo v delovanju MGML in zadruge Za.polis kaj nezakonitega bodite pošteni in uporabite vsa pravna sredstva. Slovenija je pravna država. Obtoževanje mimo tega so insinuacije, diskreditacije, zastraševanja, diskvalifikacije … kot primitivna orodja za pridobivanje in ohranjanje politične moči. Vse to pa je – in na to se prevečkrat pozablja – nezakonito.

S spoštovanjem, Marjan Geohelli

Oglejte si tudi