Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
11°C
PON.
26°C
12°C
Oceni objavo

Barjani po poti okoli Blejskega jezera

Slovenija ima samo en otok, ki pa je edinstven. Obkrožen je s slikovitimi gorami in stoji v sredini ledeniškega jezera. S svojo lepoto je že stoletja simbol mesta Bled, ki je eno najlepših turističnih krajev v Sloveniji.

Predzadnji pohod v letošnjem letu se je 35 Barjanov z vodnico Sonjo Zalar Bizjak podalo na pot, ki vodi okoli Blejskega jezera. Pohod smo začeli na grajskem griču in se spustili do cerkve sv. Martina. Pred cerkvijo stoji Marijino znamenje, ki ga je projektiral največji slovenski arhitekt Jože Plečnik, v  notranjosti pa smo občudovali freske akademskega slikarja Slavka Pengova.

Pot okoli jezera je lepo urejena, makadamska, delno tudi asfaltirana cesta in z leseno brvjo nad vodno gladino. Povsod ob poti so klopce, na katerih se lahko odpočijemo, uživamo v naravi ali opazujemo živali v jezeru in ptice na gladini. Sprehodili smo se skozi Veslaški park,  ki predstavlja zibelko slovenskega veslanja, saj je Blejsko jezero idealno za ta šport. Blejski veslači so osvojili številne medalje na velikih tekmovanjih in tudi prvo olimpijsko medaljo za samostojno Slovenijo.

Obisk Bleda enostavno ni pravi, če si ne privoščite originalne blejske kremne rezine. Na žalost je bila slaščičarna zaprta, zato smo si kremšnito privoščili pri Berzotu  na Vrhniki.

Zapisala: Vanda

Fotografije: Stane, Andrej

Film: Stane

Oglejte si tudi