Oceni objavo

Barjani od Opatjega sela do Sela na Krasu

Na pustni torek, 13. 2. 2024, se je 36 Barjanov odpeljalo na področje, ki ga je 15. julija 2022 zajel najhujši požar v zgodovini samostojne Slovenije. Zaradi suhe in goste vegetacije, visokih poletnih temperatur ter močne burje se je hitro razplamtel. Gašenje sta otežila težko dostopen teren in neznana količina neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne, saj je na tem področju potekala najbolj krvava fronta te vojne.

Pohod smo pričeli v Opatjem selu, kraški vasici, ki je bila obnovljena po 1. svetovni vojni po načrtu znamenitega arhitekta Maksa Fabianija. Opatje selo leži na skrajnem zahodnem delu slovenskega Krasa. Tik pod vasjo, na zahodni strani poteka državna meja z Italijo.

Vodnik Jože Školc nas je peljal po kraški poti mimo opečnatega, 8 m visokega, stražarskega stolpa, ki ga je uporabljala nekdanja JLA. Pot smo nadaljevali do Kremenjaka, kjer stoji opazovalnica iz prve svetovne vojne. Ker smo imeli čudovit sončen dan, smo lahko občudovali razgled od Tržaškega zaliva do Benetk, po bližnjih kraških vaseh in vse do Julijskih Alp s Triglavom.

Pohod smo zaključili v vasici Sela na Krasu.

Zapisala: Vanda

Fotografije: Stane, Andrej in Franci

Filmček: Stane

Oglejte si tudi