Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
11°C
PON.
26°C
12°C
Oceni objavo

Barjani od Čušperka do Ostrega vrha in Starega gradu

Tokrat si je 37 Barjanov pod okriljem vodnice Sonje Zalar Bizjak ogledalo Čušperk in se povzpelo na 675 m visok Ostri vrh ter si ogledalo še razvaline mogočnega gradu Čušperka na 668 m visokem Starem gradu.

Čušperk je manjša obcestna vas v občini Grosuplje. V okolici vasi so številna arheološka najdišča, en najstarejših gradov v širši okolici, znana je po nekdanjem  žganju apna in po najlepši freski na gasilskem domu v okolici Grosuplja.

Apneničarstvo je zelo stara dejavnost s katero se pridobiva apno za zidavo in beljenje, znano  že iz pradavnine. Dejstvo, da je bil stari grad Čušperk zgrajen v 12. stoletju, dokazuje, da so v tej okolici obstajale apnenice že v tistem času.

V vasi stoji lepo obnovljena Martinčeva apnenica, ki je delovala od leta 1934 do 1970. Je sodaste oblike, prostostoječa, visoka 4,5 m in od zunaj povezana z dvema železnima obročema. Obod apnenice je sestavljen iz treh plasti, notranje iz opeke, srednje iz drobno presejane in steptane ilovice in zunanje iz domačega kamna, ki služi za oporo. V najboljših časih je apnenica zaposlovala do sedem ljudi, priložnostno pa še dodatne tri za delo v kamnolomu.

Zapisala: Vanda

Fotografije: Andrej, Franci, Stane

Film: Stane

Oglejte si tudi