Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

FIŽOLOV DAN V PRVEM RAZREDU

Prehod iz jesenskega v zimski čas je čas priprave ozimnice, med drugim tudi luščenja fižola. Kmetija Rjavec je prvošolcem podarila lepo količino fižola, ki so ga so v podaljšanem bivanju luščili, pri pouku pa smo ga skrbno prebirali. Med prebiranjem smo, tako kot nekoč, pripovedovali marsikatero zgodbo in zapeli kakšno ljudsko. V petek, ko imamo v prvem razredu projektno in gibalno naravnan dan, smo fižol skuhali, nato pa iz skuhanega fižola pripravili številne jedi. 

Najprej smo skuhali in pojedli fižolovo juho. Tudi fižolovo solato smo pripravili. Nekateri učenci so raje pomakali kruh v kis, drugi pa so posegli tudi po čebuli. Ti dve jedi so učenci dobro poznali in so jih poskusili, tudi če jim nista najbolj dišali. Medtem smo začeli pripravljati sestavine za fižolovo pecivo. Potrebno je bilo ubiti jajca in ločiti rumenjak od beljaka ter stepsti v sneg. Fižol so učenci dobro zmečkali in vse skupaj zmešali v testo. Spekli smo odlično pecivo, ki je šlo za med. Še eno fižolovo jed smo jedli. To so izumili učenci kar sami, in sicer kuhan fižol z medom. Kot se spodobi, smo med pripravo jedi poslušali še znano zgodbo z naslovom Fižolček, ogelček in slamica. Najbolj zavzeti učenci so med pripravo jedi uspeli zapisati in narisati še recepte.

Učencem je dan ostal v lepem spominu. Najbolj so se čudili, kako okusno pecivo se da speči, če namesto moke uporabimo fižol. Hvala Jerci Novak za podarjeni fižol. Kot lahko preberete, smo ga dobro uporabili.

 

Učiteljice 1. a-razreda

Oglejte si tudi