Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

MAČJI MLADIČKI

Če v pomladnih mesecih niste poskrbeli za sterilizacijo/kastracijo svojih mačk, ste v poletnem času postali del problema, vsekakor ne rešitve, saj je število zavrženih mladičev in odraslih mačk iz leta v leto večje.

Vsa zavetišča, predvsem v poletnih mesecih, dobesedno pokajo po šivih, mačji mladiči pa končajo tudi sredi gozda, pod kolesi avtomobilov, na kmetijah, kjer jih je ravno tako preveč, in še kje, pozabljeni. Le redki imajo srečo, da najdejo odgovoren dom, kjer je zanje ustrezno poskrbljeno. Takšnih domov je žal vedno premalo.

Zavedati se moramo, da smo kot po vseh ostalih zakonih tudi po Zakonu o zaščiti hišnih živali odgovorni za svoja dejanja. Če ste v svoj dom sprejeli mladega mucka, najdenega ali podarjenega od znancev, je prav, da ste za vzgled drugim, predvsem svojim otrokom, ter zanj ustrezno poskrbite.

Mačji mladiči lahko zapustijo svoje leglo po starosti 12 tednov (kar zapoveduje tudi Zakon o zaščiti hišnih živali). Do te starosti jih samica nauči osnovnih pravil, ki kasneje vplivajo tudi na vedenje in socializacijo mačke. Zato nikakor ni priporočljivo (prej kaznivo) mačje mladiče odvzeti iz legla pred 12. tednom starosti, čeprav že sami jedo!

Pred prihodom mucka v vaš dom poskrbite, da imate vse potrebno za bivanje. Potrebovali boste transportni boks (za obisk veterine), košaro za spanje, mačje stranišče in posip, skledice za hrano in vodo, igračke, praskalnik (preprečimo uničevanje pohištva) in morebiti tudi pripomočke za nego (krtače, glavnike). V kolikor že imate doma muce, morate novo prispelega člana nujno ločiti od ostalih muckov, za obdobje 14 dni!

V tem času se lahko pokažejo najpogostejše bolezni, kot so:

mačja kuga:  izjemno nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene vse mačke, ki so bile v stiku z obolelim ali okolico, v kateri je bival. Ni prenosljiva na pse ali ljudi. Smrtnost je precejšnja, predvsem pri mladičih do 5. meseca  starosti. Pred mačjo kugo mačko zaščitimo z ustrezno higieno (razkuževanje okolice), karanteno in s preventivnim cepljenjem;

mačji aids/levkoza: virusa se ne prenašata na ljudi ali pse. Prenašata se preko izločkov, pretepanja nekastriranih samcev/nesteriliziranih samic, hranjenja iz istih posodic. Obe bolezni sta neozdravljivi, mački z obolenjem levkoze navadno ne živijo več kot dve leti. Zaščita za virus levkoze je cepljenje zunanjih mačk, cepiva proti aidsu ni. Mačke, obolele za virusom AIDS, lahko ob ustrezni oskrbi dočakajo normalno starost. Obe bolezni ugotovimo s preprostim hitrim testiranjem na najbližji veterini;

mikrosporija: okužba kože, ki jo povzročajo glivice. Prenaša se na druge živali, tudi ljudi. Bolezen se prenaša z neposrednim stikom z okuženo dlako, ki se nahaja na živali ali v okolju. Bolezen odkrijemo z enostavno metodo, t. i. preiskavo z Woodovo svetilko (glive navadno svetijo pod UV-svetlobo). Pot do ozdravitve je dolga, vendar je bolezen v celoti ozdravljiva. V kolikor smo previdni pri rokovanju z obolelo mačko (uporabljamo ustrezno zaščito), lahko popolnoma preprečimo širjenje bolezni;

paraziti: mačke imajo pogosto prisotne parazite (gliste, trakulje), t. i. notranje zajedavce, in/ali zunanje (bolhe, klopi, uši). Zato ob prihodu muce v naš dom takoj razglistimo! Tableto proti notranjim zajedavcem lahko kupimo v lekarni. Notranji zajedavci se lahko prenašajo tudi na ljudi. Za ustrezno zaščito pred zunanjimi zajedavci uporabljamo ampule. Pri doziranju pazimo na starost mačke. Ampul za pse nikoli NE uporabljamo pri mačkah.

Vse zgoraj naštete bolezni so zelo pogoste, zato je izrednega pomena, da pred prihodom muce v njen novi dom poskrbite za preventivni pregled, testiranje, cepljenje ter sterilizacijo/kastracijo. Mačke se lahko sterilizirajo oziroma kastrirajo takoj, ko dosežejo nad 1 kg, čakanje na prvo gonitev ali starost 6 mesecev je nesmiselno in predstavlja tveganje za prenos zgoraj naštetih bolezni. V kolikor vam obisk veterinarja predstavlja prevelik zalogaj, nas kontaktirajte in poskušali vam bomo pomagati v korist živali (070/85-11-66).

Če ste še vedno mnenja, da so mačke pač mačke in se lahko nekontrolirano množijo, prenašajo z ene lokacije na drugo in same iščejo hrano in zavetje, si boste verjetno premislili ob prvem srečanju z eno izmed tegob, ki  lahko doletijo vas in/ali vaše druge hišne živali. Imeti popolnoma zdravega mačka, brez ustrezne oskrbe, je zgolj sreča. Če jo izzivamo, pa lahko hitro postane nesreča.


 

 

 

Oglejte si tudi