Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Veteranske družine tokrat v Preboldu 

V preboldskem hotelu je minuli petek, 22. novembra, potekalo tradicionalno srečanje družin, ki so v času osamosvajanja Slovenije skrivoma hranile orožje Teritorialne obrambe, ki ga je hotela v svoja skladišča odpeljati jugoslovanska armada. V zahvalo za to dejanje in hrabrost so bila  tem družinam ob desetletnici podeljena  posebna priznanja  Zveze veteranov vojne za Slovenijo »Slovenska družina«. Ob 15- in 20-letnici  pa so bile na njihove domačije nameščena tudi spominska obeležja.
Od podelitve priznanj Slovenska družina poteka tudi srečanje teh družin, ki ga organizira Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Spodnje Savinjske, že deset let  pa sodeluje tudi veteransko policijsko društvo Sever - odbor  Žalec z družinami, ki so  hranile orožje takratne Ljudske milice. 

Na tokratnem srečanju v Preboldu se je zbralo večina družin oziroma njihovih predstavnikov, saj nekaterih članov družine, ki so sodelovali pri tem hrabrem dejanju, ni več med živimi.  Srečanja se je poleg veteranskih družin in vodstva obeh veteranskih organizacij udeležilo tudi več gostov. Med njimi tudi predstavniki spodnjesavinjskih občin, in sicer župan Franc Sušnik (Vransko), podžupan Miloš Frankovič (Polzela), podžupan Marjan Vodeb (Žalec) in kot gostitelj župan Vinko Debelak, ki je  uvodoma izrekel vsem dobrodošlico in izrazil svoje misli in pomen o takratnem hrabrem dejanju.  Srečanja se je udeležil tudi  komandir takratne policijske postaje – milice v Žalcu Stane  Veniger, ki je skupaj  z Adijem  Vidmajerjem  in ostalimi člani  vodstva Teritorialne obrambe in milice med drugim tudi izpeljal akcijo hrambe orožja na tajne lokacije. Na kratko sta obudila spomine. V imenu veteranskih družin  je spregovoril še  Drago Lobnikar in se zahvalil za  organizacijo vsakoletnega srečanja v eni od občin. 

Za prijetno in lepo slovesnost ob 29-letnici neoddaje orožja JLA in osamosvojitvenih procesov  so ta večer poskrbele učiteljice in  učenci osnovne šole Prebold,  scenarij pa je pripravila Vesna Kumer, ki je prireditev  vodila.

Po uradnem delu se je srečanje nadaljevalo s prijetnim druženjem in obujanjem spominov. Klavdija Kač iz Občine Prebold pa je poskrbela, da so vsi prisotni  domov šli s knjigo, ponatisom romana Moloh, preboldskega  pisatelja Janka Kača, in biltenom,ki so ga veterani (OZVV Spodnje Savinjske doline) izdali ob  20-letnici  svoje organizacije. 

                                                                                                                                                                     T.T. 

 

 

 

Oglejte si tudi