Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Odprava krivic pri kmečkih pokojninah

Spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki smo jih sprejeli na 20. redni seji Državnega zbora, popravljajo krivice za nazaj. 

 

Pri spremembah zakona gre v prvi vrsti za odpravo krivic kmetom, ki so bili zavarovani za ožji obseg pravic, v pokojninsko blagajno pa so vplačevali približno v enakem obsegu kot njihovi kolegi za širši obseg, le da so bili zadnji pridruženi različnim zadrugam. Manjši kmetje oz. tisti, ki se niso želeli pridružili zadrugam zaradi osebnih razlogov, pa niso imeli niti možnosti, da bi si plačevali zavarovanje za širši obseg, čeprav so glede na velikost kmetije ali katastrski dohodek plačevali približno enako vsoto kot tisti v sistemu zadružništva. Na ta način je prejšnji režim spodbujal kmete, da so se vključili v sistem zadružništva in jim kot protiuslugo namenili več pravic, četudi so vplačevali v pokojninsko blagajno v podobnih zneskih kot tisti, ki niso bili člani zadrug.

 

Kmečki zavarovanci za ožji obseg pravic, ki so vplačevali primerljive prispevke kot tisti za širši obseg pravic in že prejemajo pokojnino, bodo lahko zaprosili za novo odmero pokojnine, da bo njena višina v skladu s temi popravki zakona. Upravičeni bodo tudi do enakih pravic iz pokojninskega sistema, kot sta letni dodatek ali dodatek za pomoč in postrežbo.

 

Poleg tega se s temi spremembami zakona spreminja tudi status dokupljene pokojninske dobe zaradi študija oz. služenja vojaškega roka, ki je bila dokupljena do 31. 12. 2012, torej do konca veljavnosti prejšnjega zakona ZPIZ-1. Ta bo po novem štela kot pokojninska doba brez dokupa. Ljudi, ki bi bili do tega upravičeni, je v Sloveniji med štiri in pet tisoč in tistim izmed njih, ki so že upokojeni, se bo višina pokojnine na novo odmerila.

 

Trenutna vlada je dokazala, da ji je mar za male ljudi in kmete, ki se jim je zgodila krivica. Malo je potrebno, da se krivice odpravijo, vendar pa je potrebna politična volja, da se to udejanji. Krivice, ki so se dogajale, se tako postopoma odpravljajo in v Novi Sloveniji, krščanskih demokratih, smo predlog zakona in te spremembe soglasno podprli. Predlog zakona bi moral biti sprejet takoj, ko so se ugotovile krivice, ne pa da smo na njihovo odpravo čakali dolga leta. Ker prej za to ni bilo posluha, je bilo očitno treba počakati na vlado, v kateri sodeluje in udejanja svoj program tudi Nova Slovenija – krščanski demokrati.

Aleksander Reberšek

Oglejte si tudi