Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

SKRB ZA LASTNIŠKEGA PSA

-Privezovanje psov-
Že 15.000 let živita človek in pes v istem okolju. Verjetno je, da je od vsega začetka pes človeku pomagal pri njegovih dnevnih opravilih, na primer pri lovu. Predvsem pa je pes ves ta čas človeku delal družbo. Tudi danes ne bi smelo biti nič drugače. Nekateri ljudje pa, kljub temu da so lastniki psa, zanj ne poskrbijo niti v tej meri, da bi zadostili njegove osnovne potrebe. Ena izmed osnovnih značilnosti psov je prirojen nagon po GIBANJU.

V zadnjem času smo prejeli  več informacij, da se ljudje s strahom sprehajajo po okoliških vaseh, saj se bojijo, da bi jih kateri izmed psov napadel. Ker takšen napad v naši občini ne bi bil prvi, moramo poskrbeti, da do teh napadov psov v prihodnje ne bo več prihajalo. Zato je prav, da se vsi lastniki, ki trajno omejujejo gibanje svojih psov s privezi 24 ur na dan, vse življenje psa, vprašajo, ali je takšno početje sprejemljivo. In nenazadnje, zakaj so sploh lastniki psa, če zanj niso zmožni poskrbeti v tej meri, da bi mu omogočili ustrezno gibanje in ga vsaj enkrat dnevno peljali na sprehod? S sprehodi namreč postopoma poskrbimo tudi za ustrezno socializacijo psa, ne glede na njegovo starost.

Strinjamo se, da morajo biti psi vedno pod nadzorom, kar pa je v neki meri mogoče le s privezom.
Vendar, če je pes privezan, mora biti za njegovo neovirano gibanje dolžina verige enaka vsaj trikratni dolžini psa (od smrčka do korena repa), vendar v nobenem primeru ne manj kot tri metre (merjeno pri tleh). Pes ne sme biti privezan z zatezno, bodečo ali pretesno ovratnico. Še enkrat pa poudarjamo, da ravno dolgotrajno privezovanje psa privede v različna nezaželena stanja, ki se odražajo tudi v agresivnosti do ostalih.


Sodobna doktrina odločno odsvetuje dolgotrajno privezovanje. S takim korenitim posegom v življenje psa človek psu povzroči cel kup omejitev, ki pri psu povzročajo resne vedenjske spremembe. Znanstveno je dokazano, da pes, ki je stalno privezan, lahko sčasoma postane agresiven ali začne kazati druge oblike nezaželenega vedenja kot na primer neprestano lajanje, tuljenje in podobno.

Popolnoma isto velja za neprekinjeno bivanje v pesjaku.

Temeljna določila v zvezi z bivališčem psa predpisujejo:

- da mora bivališče nuditi zaščito pred padavinami, vetrom, mrazom in sončno pripeko,

- da je treba bivalni prostor redno čistiti in dnevno odstranjevati iztrebke,

- da mora imeti pes v primeru, ko je zunanja temperatura nižja od 0 °C, na voljo primerno izoliran bivalni prostor.

 

V primeru, da zaradi zdravstvenih ali drugih utemeljenih razlogov svojemu psu ne morete zagotoviti ustreznega gibanja, nas lahko kontaktirate na telefon 070/85-11-66. S skupnimi močmi bomo poiskali ugodno rešitev.

 

Za konec pa vam v razmislek ponujamo še dejstvo, da velja pes za enega izmed bolj inteligentnih živali in potrebuje raznolik vsakdan. Predstavljajte si sebe, kako vas nekdo v mladosti posede pred televizor, nato pa vam vrti en in isti dolgočasen program, vsak dan do jeseni vašega življenja.  Ljudje imamo službo, knjige, televizijo, internet  … Psi pa imajo nas in sprehode. To je njegovo okno v svet, priložnost za razvedrilo, za druženje z nami in morda še s kom drugim, priložnost za igro, za spoznavanje sveta.

Pri tem pa ne pozabimo na čistočo in v urbanem naselju pobirajmo iztrebke svojih psov. K sreči živimo zelo blizu naravi, zato je najprimernejše sprehajanje psov ravno tam, kjer tudi psom najbolj odgovarja – to je v naravi.

                                                                                      Društvo Mačja Vila, 
                                                                                       tel.: 040/289-041     



Oglejte si tudi