Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Če zebe nas, zebe tudi njih...

Pozimi vsi skrbno pospravimo svoje pridelke, pokrijemo vrtove, pospravimo svoje rože …

Še vedno pa marsikdo ne pomisli na svojega psa. Kaj pa oni? Tudi na njih ne smemo pozabiti. Če zebe nas, zebe tudi njih.

Pes in njegove potrebe se skozi evolucijo spreminjajo. Dandanes poznamo več različnih vrst pasem, iz katerih nenazadnje izhajajo prav vsi mešanci. Kako psi prenašajo nizke temperature, je odvisno od številnih dejavnikov: od dolžine in gostote dlake, kondicije, zdravstvenega stanja in starosti.

Posebno skrb moramo nameniti psu, ki živi na prostem. Zagotoviti mu moramo toplo in varno zavetje, dovolj veliko, dobro izolirano, od tal dvignjeno uto z izoliranimi stenami (stiropor). Uta naj ima predprostor, nekakšen vetrolov in ležišče. Uta mora psu zagotavljati zavetje pred mrazom, vetrom, dežjem in snegom pozimi. Vhod v uto lahko zaščitimo s plastičnimi nihajnimi vrati (uporabimo star gumijast predpražnik). Vse našteto predpisuje tudi Pravilnik o zaščiti hišnih živali, zato smo kot lastniki dolžni ustrezno poskrbeti za svojega psa.

V hujšem mrazu lahko psu v takšno zatočišče položimo termofor ali plastenko z vročo vodo, ovito v brisačo, da se pes ne opeče. Pogosto pa se lastniki ne zmenijo za psa, saj pravijo, da jim odejo ali blazino pes razgrize oziroma povleče iz ute. Takšnemu psu v uto namestimo seno, to je naravni izolator in tudi pes ga bo sprejel.

Tako kot ljudje  se tudi psi prilagodijo na slabe vremenske razmere. Psi pa razmeroma težko prenašajo spreminjanje temperature. Če pes živi zunaj, v pesjaku, naj tam ostane tudi v mrazu, kar pa ne pomeni, da sploh ne sme v hišo. Zelo hladne noči (pod -5 stopinj Celzija) naj pes preživi v hiši, še najbolje v garaži, kjer temperatura ni tako visoka kot v hiši. To je še zlasti pomembno za starejše pse, ki imajo pogosto težave s sklepi.

Posebno težavo lahko pozimi predstavlja oskrba z vodo pri psih, ki zimo preživijo na prostem. Pes mora imeti vodo vedno na voljo. Pri temperaturah pod ničlo pa se lahko voda kaj hitro spremeni v led. Ker ledu ne more piti, bo pes iskal vodo drugje, tako da bo pil iz luž. Ta voda je po navadi onesnažena z različno umazanijo. Pozimi uporabimo posodo temne barve, saj ta iz okolja sprejme nekaj več toplote, ki jo oddaja sonce. Prav tako voda počasneje zamrzne v globokih posodah. Predvsem pa naj nam ne bo odveč nekajkrat dnevno preveriti in po potrebi zamenjati vodo. Podobno velja tudi za hrano, zato pazimo, da psu ponudimo več manjših obrokov ali pa se poslužujemo hranjenja z briketi. 

Vse tiste, ki se odgovornosti zavedate, pa prosimo, da ste pozorni na živali nevestnih lastnikov in ob tem primerno ukrepate (opozorite lastnika, se obrnite na naše društvo, v primeru hujšega zanemarjanja pa prijavite primer na veterinarsko inšpekcijo).

Mraz pa tudi pri mačkah ni izjema. Mačke so v starih časih imele dobro zavetje na kozolcih (med senom)  ali v hlevu med rejnimi živalmi. Danes je žal takšnih kmetij čedalje manj. Mačke naj bi se v zimskem času zadrževale v hiši ali kurilnici, saj lahko zaradi nizkih temperatur in majhnega trupa hitro pride do podhladitve. V zimskem času mačke za zavetje pred vetrom in snegom uporabljajo zunaj parkirane avtomobile in se rade grejejo pod toplimi motorji. Ob vžigu avtomobila se lahko mačka močno poškoduje, zato je v zimskih mesecih pred vžigom avtomobila priporočljivo udariti po pokrovu, tako da se živali lahko pravočasno umaknejo.

Mačkam lahko z malo truda in iznajdljivosti izdelamo koristno zavetje in jim s tem pomagamo lažje prebroditi skozi zimski čas. V plastičen zabojnik s pokrovom (npr. za shranjevanje igrač) izrežemo majhno luknjo in notranjost oblečemo s stiroporjem, na dno pa položimo seno.  Ali pa jim izdelamo zavetje iz lesa. Takšno zavetje bodo mačke z veseljem uporabile za spanec v hladnih zimskih nočeh.

V kolikor nimate časa ali možnosti za izdelavo, nas lahko kontaktirate in vam dostavimo zavetje, kjer menite, da bi bilo potrebno. Mačke v snegu ne lovijo miši po travnikih in njivah, zato poskrbimo, da bodo redno hranjene, če za to nismo poskrbeli že prej. Tudi sicer jih je potrebno hraniti vsak dan, ne glede na letni čas. Briketi so za prostoživeče mačke dobra in poceni izbira predvsem v zimskem času.

Večina jih bo preživela hudo zimo, jim pa lahko z malo truda in empatije olajšamo hladne in manj prijetne mesece, ki prihajajo.

 

 

Društvo Mačja Vila

040/289-041

Oglejte si tudi