Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
19°C
13°C
Oceni objavo

Maškare so pregnale zimo

Na pustno soboto se je na Vranskem odvijal pustni karneval z najdaljšo tradicijo, že 66. po vrsti. V nedeljo pred karnevalom so prevzeli oblast generali Vranarji, ki so morali v pustnem tednu opraviti veliko obveznosti, da so napolnili prazno občinsko blagajno.

Dan pred karnevalom so počivali, saj so bili na pustno soboto na čelu karnevalske povorke, kjer so korakali po taktih Pihalnega orkestra Prebold. Letos jim je v sprevodu poleg otrok iz Vrtca in OŠ Vransko-Tabor sledilo osemnajst skupinskih pustnih mask na vozovih ali peš. Tako se je na karnevalu predstavilo več kot petsto mask, ki jih je sredi Vranskega pričakala dvatisočglava množica obiskovalcev od blizu in daleč. Petčlanska komisija je imela kar nekaj dela, saj so ocenjevali izvirnost, izdelavo in nošenje maske. Na osnovi kriterijev so podali svoje ocene. Zmagovalci so od skupno 100 točk osvojili 91 točk. Na prva tri mesta so se uvrstili:

1.       Športni foto kotiček (91)

2.       Razočarane gospodinje (90)

3.       Dojenčki (86)

Nato so si maske sledile v naslednjem vrstnem redu: Mrtvaški ples (83), Strici in tetke iz Mehike (82), Dia de Muertos (79), Prekopska veselica (78), Naš kafe (75), Vile z Menine planine (74), Jezus Kristus (73), Pogled v prihodnost (70), Žanjice in mlatič (69), Varuhi organiziranega podzemlja (62), Žabja viteza (50), Krteka (48), Zeleni Jurij (47), Živali (44), Neopredeljeni zdravnik s praznim seznamom (42).

Vranski pustni karneval je tudi letos odlično povezoval Franci Podbrežnik, piko na i, da so maškare zagotovo pregnale zimo, pa so dali kurenti, ki so sklenili povorko.

Čeprav je druženje in veseljačenje (in s tem preganjanje zime) bistvo karnevala in ne število doseženih točk ter nagrade, so bile nagrajene vse maske (denarne nagrade v skupnem znesku 2.500 evrov in praktične nagrade), kar so pomagali omogočiti sponzorji, ki so Vranski pustni karneval 2023 podprli: Petre šotori in hale, d. o. o., Brglez, d. o. o., Gostinsko podjetje Trojane, d. o. o., Energetika Projekt, d. o. o., Graviz, d. o. o., Lekarna Vransko, d. o. o., S5 Projekt, d. o. o., Kovinomont, d. o. o., Dikplast, d. o. o., Akelei, d. o. o., Bijol, d. o. o., Storof hiša, d. o. o., Jagros, d. o. o., Media Center Group, d. o. o. (Packa.si), MI-2 Group, d. o. o., Mesarstvo Križnik, d. o. o., Profi kmet, d. o. o., Kmetijska zadruga Vransko, z. o. o., Mercator, d. d., AMZS CVV, Snežana Brvar, s. p., Sašo Cizej, s. p., Boštjan Košica, s. p. Jožef Dolar, s. p. Karmen Dolar, s. p., Skornšek Jože, s. p., Avtovleka Muhovic, Hiša Lisjak, Servis traktorjev Podbregar, Darja Kos, s. p., Aljoša Golob, s. p., Mojca Zupan, s. p., Vladimir Turnšek, s. p., Nika Droljc, s. p., Katja Marn, s. p., Picerija Aida, SVAMZ – Muzej motociklov Grom.  Hvala gasilcem iz vseh domačih prostovoljnih gasilskih društev. Vranski generali Vranarji, ZKTŠ Vransko in Občina Vransko se zahvaljujejo vsem sponzorjem, ki so prispevali denarne ali praktične nagrade, posameznikom, ki so jih podprli na terenu ali kako drugače pomagali pri izvedbi karnevala.


Tanja Goropevšek

Oglejte si tudi