Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Kontrast: 154 učencev razstavlja 140 del



V Savinovem likovnem salonu v Žalcu bo do 29. maja  na ogled tradicionalna razstava likovnih del učenk in učencev osnovnih šol Spodnje Savinjske doline z naslovom KONTRASTI.


Na njej sodeluje 154 učencev 9 osnovnih šol Spodnje Savinjske doline, na ogled pa je 140 likovnih del, ki so jih učenci ustvarili pod vodstvom 16 mentoric in mentorja. Razstavo sta postavila likovna pedagoga Urška Juhart iz Osnovne šole Polzela in Matic Čadej iz Osnovne šole Šempeter.

Spremno besedo ob razstavi je pripravil umetnostni zgodovinar Matija Plevnik, ki je o njej med drugim zapisal:

»Teme razstave, ki ponuja veliko izhodišč, so se likovni pedagogi lotili na več načinov, vedno pa tako, da so tehnično in izrazno sledili ustvarjalnim zmožnostim učenk in učencev posameznih stopenj. Stalnica majskih razstav je zastopanost vseh bistvenih zvrsti likovne umetnosti: slikarstva, kiparstva, arhitekture in oblikovanja. Preplet teh zvrsti postane ogledalo ustvarjalnosti mladih, ki si tudi preko likovnega polja skušajo osmisliti svet, ki jih obdaja. Tako je razstavišče Savinovega likovnega salona postalo presečišče kontrastov med: črnim in belim, svetlim in temnim, pobarvanim in nepobarvanim, odprtim in zaprtim, hladnim in toplim, barvitim in nebarvitim, oglatim in okroglim, ostrim in topim, prostorskim in ploskovitim, spontanim in načrtovanim, narisanim in nalepljenim, primarnim in sekundarnim ter kontrastov med komplementarnimi barvami.

Učenci razredne stopnje so odlično sledili zastavljenim likovnim nalogam, zlasti po tehnično-izrazni plati, učenci predmetne stopnje pa so v ustvarjalni proces vnesli tudi načrtno simboliko. Slednja zelo dobro odraža duh današnjega časa, saj so določena dela prežeta s sporočilnostjo, vezano na pandemijo, viruse in vprašanja osebne svobode.«

Razstava je na ogled vse do 29. maja, od ponedeljka do petka med 10. in 17. uro, ob sobotah pa med 10. in 13. uro.                                                           


T. Tavčar


Oglejte si tudi