Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Novice iz DZ

Odločil sem se, da vam bom mesečno predstavljal svoje delo v DZ, predvsem pa vam podajal informacije o dejavnostih oz. dogodkih, ki se neposredno navezujejo na Savinjsko dolino.

Ker je naša stranka v opoziciji, ne morem neposredno vplivati na sprejem zakonodaje. Vseeno pa sem tedensko v stiku z različnimi ministri, državnimi sekretarji in ostalimi odločevalci. Sem tudi član Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor DZ RS in lahko predlagam številne za Savinjsko dolino pomembne in potrebne investicije. Savinjska dolina je bila že od leta 2008 brez poslanca, zato nismo imeli veliko investicij na državnem cestnem in vodnem omrežju. Prvi rezultati in zagotovila ministrstev kažejo, da bo sedaj bolje in da lahko računamo na določena državna sredstva.

Veseli me, da se je v letošnjem rebalansu proračuna po več kot desetih letih našel predviden denar za izgradnjo suhega zadrževalnika na Merinščici. Projekt naj bi bil izveden v letu 2019. Za izgradnjo zadrževalnika je namenjenih 1,5 milijonov evrov. Suhi zadrževalnik naj bi po izračunih zagotovil poplavno varnost za približno polovico Spodnje Savinjske doline. Poleg zadrževalnika so predvideni tudi drugi protipoplavni ukrepi. Za izdelavo vodne študije na območjih Bolske in Savinje je letos namenjenih 905.000 evrov. Celovito urejanje strug z ustreznimi protipoplavnimi ukrepi naj bi se na terenu začelo leta 2020, za to pa je v državnem proračunu predvidenih približno 48 milijonov evrov.
Z župani občin Spodnje Savinjske doline načrtujemo tudi obisk pri ministru za okolje in prostor, Juretu Lebnu, v četrtek, 21. 2. 2019, o katerem pa bom več poročal v naslednji objavi v mesecu marcu.

Stekli so tudi pogovori na Ministrstvu za Infrastrukturo. Pristojne sem spomnil na poškodovano državno cesto med Ločico in Šentrupertom. Ministrstvo za infrastrukturo tako letos načrtuje njeno rekonstrukcijo na treh odsekih v skupini dolžini približno štirih kilometrov. Boljši časi pa se obetajo tudi za mostova čez Bolsko v naselju Brode. Oba sta resnično zelo dotrajana, na njiju pa je celo omejitev hitrosti štirideset kilometrov. Obnova prvega mostu se bo začela leta 2020, drugega po letu 2022.
Pričakujem pa tudi datum sestanka na Direkciji RS za ceste pri namestnici direktorja Ljiljani Herga, ki naju bo z županom Občine Vransko, Francem Sušnikom, sprejela.

Govora je bilo tudi o državni cesti Andraž–Polzela–Velenje, ki je zelo dotrajana in nekatera dela že potekajo, tako je podpisana pogodba za odsek 6,5 do 8,2 km že sklenjena in bodo dela stekla takoj po koncu zimske sezone. Za odsek 2,7 do 4 km pa potekajo priprave na izvedbo javnega naročila, potem pa sledi še izvedba.

V tem mesecu sem podal tudi zahtevo za terenski ogled trase 3RO od avtoceste A1 do Velenja. Pobudo sem podal na Odboru za infrastrukturo in Odboru za kmetijstvo.
V obeh odborih je bila zahteva sprejeta, zato bomo v mesecu marcu šli na teren in si pogledali obe trasi.
V NSi predlagamo, da bi si člani odborov  na terenu ogledali potek predvidene trase F2-2 med Velenjem in Šentrupertom, prav tako pa bi si ogledali traso F6 med Arjo vasjo in Velenjem. Civilna iniciativa Braslovče in številni strokovnjaki opozarjajo, da je predvidena trasa (F2-2) daljša, za okoli 200 milijonov evrov dražja od drugih različic, obenem pa uničuje najboljšo kmetijsko zemljo in je prometno neučinkovita. Člani Odbora se  bodo s terenskim ogledom neposredno seznanili z razmerami na tem območju in z vsemi posledicami, ki jih prinaša gradnja po trasi F2-2.

Ministru za zdravje Samu Fakinu in ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kseniji Klampfer sem konkretno predstavil težave, s katerimi se soočajo otroci s posebnimi potrebami in njihovi starši. Zbiramo zamaške in star papir, pošiljamo SMS-sporočila, zbiramo sredstva, da bi pomagali pomoči potrebnim, namesto da bi država za te ljudi poskrbela sama. Od ministrov pričakujem tudi rešitve, da pa ne bosta pozabila, ju bom na ta problem spet opomnil čez pol leta in ju vprašal, kaj sta spremenila na bolje.

                                                                                                                 
                                                                                                                                                   Aleksander Reberšek

  

Oglejte si tudi