Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Brodnik in Tek na robu živčnega zloma

Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko je v preteklem mesecu organiziral v Schwentnerjevi hiši predstavitvi knjig Brodnik in Tek na robu živčnega zloma.

Brodnik : zgodovinski roman iz življenja založnika slovenske moderne Lavoslava Schwentnerja sta konec septembra predstavila avtorica Tanja Tuma in avtor spremne besede Rok Glavan. Verjetno ni naključje, da se je romana o Schwentnerju lotila pisateljica Tanja Tuma, saj je bila pred tem tudi sama založnica in zelo dobro pozna dobre in slabe plati tega poklica. Tanja Tuma si je z odločitvijo za ta roman zadala težko delo, saj je o Schwentnerju, sploh o njegovem zasebnem življenju, znanega zelo malo. Ker se je odločila za zgodovinski roman, je bilo potrebno preštudirati ogromno gradiva, saj poleg Schwentnerja in ostalih protagonistov, podkrepljeno z zgodovinskimi dejstvi, oriše tudi družbeno dogajanje tistega časa. Oba gosta sta poudarila, da je Schwentner postavil temelje sodobnega založništva. Tanja Tuma je še povedala, da se je romana lotila, ker si ga Lavoslav Schwentner res zasluži, Rok Glavan kot velik poznavalec Schwentnerja pa je dodal, da je Brodnik knjiga, ki bi jo založnik zagotovo izdal, če bi izšla v njegovem času, samo ne bi smelo pisati, da je o njem, ker je bil zelo skromen mož. Več o našem rojaku lahko preberete v romanu. Na prireditvi so prisotne s prekrasnimi glasovi razvajali člani vokalne skupine In spiritu. Knjigo Brodnik lahko kupite v Schwentnerjevi hiši.

Štirinajst dni kasneje in leto dni po izidu je sledila predstavitev knjige Tek na robu živčnega zloma, katere avtor je domačin Lucijan Zalokar. Atlet in novinar si je lani v času epidemije, ko je veljala omejitev  gibanja na občine, zadal ponoviti trening iz leta 2013, ko je bil na vrhuncu kariere. Tako mu je tek med epidemijo predstavljal svobodo. Po reprizi treninga izpred sedmih let se je julija 2020 udeležil državnega prvenstva v Celju in osvojil tretje mesto. Prav ta rezultat in pot do njega predstavljata okvir knjige in povezujeta njegove filozofske razmisleke in zgodbe o fascinantnih ljudeh, kot pravi sam. Čeprav njegova razmišljanja govorijo o znanih tekačih, trenerjih, filozofih idr., je gotovo fascinanten tudi sam, saj je poleg vsega omenjenega že z literarnim prvencem postavil zelo visoka merila, o čemer pišejo kritiki, bralci pa med drugim radi izpostavljajo »lep jezik«. Lucijan Zalokar rad piše tudi o rokenrolu, je velik ljubitelj Rolling Stonesov, zato smo ga na predstavitvi presenetili z njihovimi uspešnicami, ki jih je na klavirju vrhunsko odigral pianist in klaviaturist Tomaž Pačnik.

ZKTŠ Vransko

Oglejte si tudi