Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
6°C
JUTRI
21°C
9°C
Oceni objavo

»Vrlo ženo«, kdo jo najde!

Ko sem se ne dolgo nazaj zvečer vračala s seje občinskega sveta, sem bila kar nekako slabe volje: same težave. Ljudje ne dajo nekaj metrov zemlje, da bi imeli urejene kolesarske poti; nepridipravi so uničili tla pri fitnesu na prostem; zakaj še ni bila preplastena cesta; na nekem koncu občine nastaja divje odlagališče; ali bo kdo končno začel graditi trgovski center; osnovna šola poka po šivih in se sooča s prostorsko stisko; v telovadnici je toliko dejavnosti, da je moteno treniranje … samo nekaj od načetih problemov.
Pa vendar, ko sem nato odprla časopis Novi tednik, sem postala resnično boljše volje, ko sem na zadnji strani zagledala znan, prijazen, sočuten obraz naše občanke, krajanke Dragice Mirnik, ki je postala Dobrotnica leta 2022 v Savinjski regiji. Dejala sem si: to je kot svetopisemska vrla žena  rojena za pomoč ljudem. Dolgoletna predsednica Medobčinskega društva delovnih invalidov Celje, ki je bila pred mnogimi leti prikovana na posteljo in je za njo kar nekaj operacij. Volje za pomoč drugim ji ne zmanjkuje. Pravi, da jo to osrečuje in da je takrat, ko je sama potrebovala pomoč, spoznala, kako pomembno je pomagati drugim. Dragici je poslanstvo pomoči preprosto vrojeno v njenih genih. Čeprav je Dragica že v tretjem življenjskem obdobju, ko naj bi se glede na to, da je za njo aktivna delovna kariera, ukvarjala več s svojimi hobiji, interesi, je neutrudno poprijela za delo in postala odlična, prepoznavna, odločna predsednica Medoobčinskega društva delovnih invalidov Celje. Dragica je prejemnica številnih priznanj in tudi grbov posameznih občin. Prepoznavna je zaradi osveščanja javnosti o pravicah invalidov.

Čeprav je mesec marec, ki je posebej namenjen ženskam, že za nami, naj se dotaknem nekaj osebnih misli o delovanju žensk na več področjih našega dela in življenja. Tudi politika nas še kako potrebuje: državna, lokalna. Naj ne bo samo domena moškega dela. Potrebuje nas zaradi naše narave, zaradi naše biti, ker smo ženske, potrebuje nas zaradi naših znanj in veščin, potrebuje nas zaradi naše čuječnosti do ranljivih, potrebuje nas zaradi naše pridnosti, poguma, vztrajnosti in odločnosti … ne pustimo, da drugi odločajo o nas, o naši prihodnosti, o naših otrocih, vnukih, o okoljskih problemih … nikoli ni prepozno. Vsaka ženska je edinstvena in lahko zgradi »svojo blagovno znamko« na različnih področjih. Prepoznati mora svoja kakovostna in močna področja, zaradi katerih bo prepoznana in cenjena.

Tako kot naša Dragica, ki je razpoznavni znak za humanitarnost, dobrodelnost, prepoznavanje socialnih stisk in ker verjame, da je pomagati njeno poslanstvo. Zato drage ženske, ne dajte se odriniti, opozarjajte, bodite aktivne, bodite ponosne in z roko v roki s svojimi moški sodelujte na vseh področjih. Zato, ker smo močne, pogumne, ljubeče, sposobne, samozavestne, edinstvene.

Naša »vrla žena« je Dragica  Dobrotnica leta 2022 v Savinjski regiji. Njene bisere in njihov sij so prepoznali tisočeri. Skupaj si prizadevajmo, da se »vrle žene« pomnožijo tudi v našem okolju, spodbujajmo jih in jim zaupajmo.


Tekst: Vida Podergajs

Foto: Andraž Purg

 

Oglejte si tudi