December je mesec poln radosti, drobnih presenečenj, čarobnih trenutkov, bleščečih lučk in skrivnostnih pričakovanj.
Skratka gruden je mesec obarvan z radostjo, veseljem in skupnimi trenutki.
Nepogrešljiva sestavina decembra pa je tudi dobra kulinarika. V prazničnem času se mize kar šibijo od dobrih prazničnih in raznovrstnih dobrot. Pomemben del decembrske kulinarike pa sestavljajo tudi sladice.
Če se boste letos lotili decembrske peke, boste zagotovo uporabili vsaj eno izmed naslednjih sestavin; oreh, cimet, kokos.
Živilo za pamet in čudo narave
Navadni oreh je listnato drevo, ki spada med družino orehovk. Listi rastline imajo zelo močen vonj. Skupaj s plodovi oreha vsebujejo veliko vitamina C, prav tako pa s svojim značilnim vonjem odganjajo številne škodljivce.
Oreh je čudo narave in vir mnogih zdravilnih učinkovin. Jedrca oreha po obliki močno spominjajo na možgane. Ali ste vedeli, da so tudi dejansko zelo dobra za možgane, saj preprečujejo demenco? Jedrca so tudi energetsko zelo bogata, saj vsebujejo veliko koristnih maščob.
Oreh vsebuje tudi koristno eterično olje, flavonojde, juglon itd. (povzeto po Wikipedija. org.)
Dišeča začimba, ki prinaša veselje in gurmanske poslastice
Cimet je res vsestranska začimba. Uporabljamo jo lahko tako v sladkih, pikantnih, kot tudi v slanih jedeh.
Cimet lahko uporabimo pri peki ali kuhi ter pri sladicah ali glavnih jedeh. Skratka možnosti je res ogromno.
Cimet zmanjšuje tveganje za srčna obolenja, stabilizira krvni sladkor, znižuje holesterol ter krvni tlak, izboljšuje cirkulacijo, deluje proti menstrualnim bolečinam, dobro deluje proti bakterijskim in glivičnim vnetjem, deluje pa tudi proti aknam. Po nekaterih raziskavah naj bi celo zmanjšal raven melanholičnosti.
Cimet vsebuje tudi veliko kalcija, železa ter vlaknin. (povzeto po Bodieko.si)
Skratka to živilo je res neverjetno. Velja pa pri njegovem uživanju upoštevati zmernost, saj ima lahko tudi stranske učinke.
Okusno dietno živilo za kulinarično eksperimentiranje
Kokosova moka je ena nepogrešljivih sestavin pri peki. Okus peciva še dodatno obogati in mu doda svojo okusno noto
Kokosovo moko pridobivajo iz posušenega mesa kokosovega oreha, ki raste na kokosovi palmi. Posušeno kokosovo meso se imenuje kopra
Ko se kokosovo meso posuši, ga nato razmastijo in zmeljejo.
Kokosova moka je zelo priljubljena v Aziji, kjer iz nje pripravljajo tako sladke, kot tudi slane jedi.
Poleg kokosove moke pa iz kokosove palme oz. iz njenega ploda, pridobivajo še številne druge uporabne produkte.
Kokosova moka vsebuje veliko vlaknin (kar 61 odstotkov), beljakovin in hranilnih snovi. Vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov, na 100 g zgolj 2,56 grama. Prav tako kokosova moka ne vsebuje glutena, je pa zelo sitostna.
Kokosovi moki pravijo tudi dietno živilo, saj čisti črevesje, pospešuje prebavo in odpravlja napihnjenost. (povzeto poSvet24.si)
Veronika Pirman



