Oceni objavo

Zdravila rastlinskega izvora ali »zelena zdravila«

»Zelena zdravila« so zakonsko opredeljena zdravila rastlinskega izvora, ki kot učinkovino vsebujejo eno ali več rastlinskih snovi in/ali pripravkov rastlinskega izvora.

Rastlinske snovi so lahko cele, razdrobljene ali razrezane rastline, deli rastlin, alge, glive, lišaji v neobdelanem stanju, običajno so posušene, včasih tudi sveže. Rastlinske snovi so tudi nekateri rastlinski izločki, ki niso posebej obdelani. Zdravila rastlinskega izvora imajo učinke dokazane z ustreznimi kliničnimi študijami. Delimo jih na zdravila, ki so enako učinkovita kot druga zdravila (običajno gre za zdravila z dobro uveljavljeno medicinsko uporabo) ter tradicionalna zdravila rastlinskega izvora, pri katerih je učinkovitost verjetna na podlagi dolgotrajne uporabe in zanje ni opravljenih ustreznih kliničnih študij. Slednja lahko vsebujejo tudi vitamine in minerale, če podpirajo delovanje rastlinskih učinkovin. Danes so najpogosteje uporabljena »zelena zdravila« s področja psihoterapije. Živimo v času, ko smo nenehno obkroženi s številnimi informacijami in raznovrstnimi dražljaji. Preobremenjenost se lahko odraža s stresom, pomanjkanjem pozornosti, koncentracije, padcem energije ter nespečnostjo. Razvijejo se lahko tudi duševne in psihične motnje, kot sta tesnoba ter depresija.

Za lajšanje omenjenih težav lahko posežemo po eni izmed najbolj raziskanih rastlin z  dokazano učinkovitostjo in varnostjo med zdravili rastlinskega izvora; baldrijanu. Njegovi pripravki delujejo pomirjevalno, zato se njegova uporaba svetuje ob težavah z napetostjo, razdražljivostjo, nespečnostjo, ob preobremenjenosti ... Baldrijan je na voljo v različnih oblikah (kapljice, kapsule, tablete, čaj). Učinek baldrijanovih pripravkov nastopi po dobrem tednu jemanja. Če je potrebno, baldrijan lahko uživamo neprekinjeno dlje časa, ob stresnih situacijah pa samo po potrebi. 

Poleg baldrijana ima visoko dokazano učinkovitost tudi šentjanževka. Njeni rastlinski pripravki se uporabljajo za lajšanje blagih simptomov depresivnih motenj. Učinek pripravkov s šentjanževko nastopi po enomesečnem rednem jemanju. Kot tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora se uporablja tudi za zdravljenje blage do zmerne psihične izčrpanosti, razdražljivosti, nervoze in za lajšanje težav s spanjem.

Med zelo raziskanimi zdravilnimi rastlinami ne smemo pozabiti na ginko. Ginko, ki spada med žive fosile, se uporablja za zdravljenje blage do zmerne demence, šumenja v ušesih, vrtoglavice ter izboljšanja spominskih funkcij, lahko pa je v pomoč tudi ob učenju. Učinek zdravila nastopi po osmih tednih jemanja. 

Čeprav mehanizmi delovanja zdravil rastlinskega izvora v večini primerov še niso povsem pojasnjeni, je njihov učinek zelo dobro izražen. Ker največkrat ne izkazujejo stranskih učinkov ali pa so ti zelo blagi, so pri ljudeh dobro sprejeti. V lekarni vam bomo z veseljem strokovno svetovali ob izbiri za vas najprimernejšega izdelka, ki bo hkrati učinkovit, preverjen in varen.

Preživite december s čim manj stresa in neprespanih noči, uživajte ga praznično in čarobno.

Tekst: Alja Pader Govejšek, mag. farm.

Oglejte si tudi