Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Cvetni prah - Zakladnica hranilnih snovi

Ko omenimo cvetni prah mnogo ljudi najprej pomisli na alergijske reakcije, kar je posledica cvetnega prahu vetrocvetk. Cvetni prah žužkocvetk, z barvitimi in dišečimi cvetovi pa je pravi dar narave, čebel in čebelarja.

Svež ali zamrznjen cvetni prah vsebuje številne hranilne snovi, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje. Najbolje je, da ga zaužijemo čim bolj svežega. Priporoča se uživanje ene velike žlice svežega cvetnega prahu (15 g) na dan. Alergijske reakcije po uživanju cvetnega prahu niso pogoste. Kdor je alergičen na vdihovanje cvetnega prahu vetrocvetk ni nujno, da bo izrazil alergijo tudi ob uživanju cvetnega prahu, vsekakor pa je potrebna previdnost in pričetek uživanja z majhnimi količinami.

Vir: arhiv ČZS

Lahko ga uživamo kar v naravni obliki. Še večji izkoristek hranilnih snovi v cvetnem prahu lahko dosežemo, če ga namočimo v mlačno vodo ali čaj in pustimo namakati vsaj pol ure(če imamo posušenega, ga namočimo za 12 ur). Umešamo ga lahko tudi v jogurt, med, razne sadne in zelenjavne napitke, kosmiče, dodamo na kruh k medu ali marmeladi, ali pa ga posujemo na sladoled, pecivo ali kakšno drugo sladico. Paziti moramo, da cvetni prah ne segrevamo ali dodajamo v vroče jedi oziroma napitke, saj to bistveno zmanjša njegovo hranljivost.

Aljaž Debelak, svetovalec za zagotavljanje varne hrane JSSČ, ČZS

OSVEŽILNI NAPITEK s CVETNIM PRAHOM:

1 jedilna žlica svežega cvetnega prahu

1 čajna žlička medu

3 dcl vode

Sveže stisnjen sok pomaranče/grenivke/limone

Vir: arhiv ČZS

 

 

 

 

Oglejte si tudi