Logo MojaObčina.si

Vojnik

JUTRI
2°C
-7°C
PON.
1°C
-3°C
Deli
4727

V znamenju občinskega praznika in 25. obletnice samostojnosti Slovenije

Oktober je mesec, ko občina Vojnik praznuje. Pred osrednjo občinsko prireditvijo, ki je bila v torek, 4. oktobra 2016, v telovadnici Osnovne šole Vojnik, je potekala tudi slavnostna seja Občinskega sveta Občine Vojnik. Občinski dogodek so letos sooblikovali moški pevski zbori, Kulturno umetniškega društva France Prešeren Vojnik, Kulturno umetniškega društva Nova Cerkev in Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo, ter Trobilni kvintet BrassArs. Prireditev, ki je bila posvečena tudi 25. obletnici samostojnosti Republike Slovenije, je povezovala Maja Gorjup Zdovc. Na dogodku so podelili občinske grbe, županova priznanja, priznanja zlatim maturantom in posebno priznanje.

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je tudi letos imela zahtevno delo, saj je prejela 224 predlogov za 34 oseb, 5 društev in 3 skupine. Občinski svet je prejemnike določil na 13. redni seji v mesecu septembru 2016.

 

Župan Branko Petre je na osrednji slovesnosti v uvodnem nagovoru pozdravil vse zbrane in poudaril, da ima prireditev dva poudarka, podelitev priznanj in 25. obletnico samostojnosti naše države. Spregovoril je tudi o ključnih dejavnostih občine. »Končan je projekt protipoplavnih ukrepov, občinski prostorski načrt izdelujemo že 11 let, letos bo dokončno sprejet. V teku je sanacija plazov, asfaltirali smo mnogo cest, dejavnosti potekajo v vseh treh krajevnih skupnostih. Pomemben in izjemen projekt je tudi Božični Vojnik,« je še izpostavil in se zahvalil vsem, ki bogatijo življenje v občini ter čestital nagrajencem za njihov doprinos.

 

Tokratni slavnostni govornik, vojaški vikar Matej Jakopič, je izrazil ponos, da lahko v slovesnem večeru skupaj z obiskovalci razmišlja o prehojeni poti občine in 25. obletnici domovine. »Morda ni najbolj primerno, da pred vami stoji človek, ki je pred 30 leti odšel iz domačega kraja v šole. Morda ni najbolj primerno, da pred vami stoji človek, ki je obredel celo Slovenijo, najmanj pa se je udejstvoval v rodnem kraju. Morda ni najbolj primerno, da pred vami stoji človek, ki je večino svojega časa preživel izven meja Slovenije v Čadu, Libanonu, Afganistanu, Kosovu, povojni Bosni ... in zrl vojnim grozotam v oči.« Spomnil je tudi na dogodke pred 25 leti. »Ob ustvarjanju lastne države smo s ponosom nekoliko kasneje dobili tudi lastno občino. Pravijo, da si najpomembnejših stvari človek v življenju ne more kupiti. So lahko le dar! Najpomembnejše stvari so dar in so zastonj! Tudi mi tukaj navzoči, smo zastonj dobili v dar ta lepi košček zemeljske oble. In to lepoto našega kraja krasijo prizadevni ljudje, naši današnji slavljenci, ki jim s tega mesta iskreno čestitam!« Govornik je zaključil z mislijo: »Ne stara, vsi skupaj smo večno mlada zgodba nastanka in razvoja RS, od Soče na zahodu do Mure na vzhodu, a vedno s Savinjo v središču svoje domovine. Bog vas živi, dragi vojniški rojaki!«

 

Podelitev priznanj trem zlatim maturantom in posebnega priznanja
Ana Boršič je svoje srednješolsko izobraževanje končala na Gimnaziji Celje - Center, smer predšolska vzgoja. Šolanje nadaljuje na Pedagoški fakulteti v Mariboru – smer likovna pedagogika, saj želi, da bi jo likovna umetnost spremljala skozi vse življenje. Miha Herlah je zaključil šolanje na Gimnaziji Lava, kjer pravi, da se je imel super, saj je med sošolci ustvaril veliko prijateljstev, ki se bodo zagotovo nadaljevala tudi med študijem strojništva na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Niko Krhlanko je obiskoval Srednjo šolo za strojništvo, mehatroniko in medije, smer medijski tehnik, zdaj je študent medijske produkcije v Ljubljani. Nad produkcijo se je navdušil že v osnovni šoli, v srednji šoli pa je veselje nadgradil. Posebno priznanje za študijske dosežke je prejel asistent doktor Urban Jezernik, ki je v letošnjem letu postal doktor znanosti s področja matematike. Doktorat je zagovarjal v angleščini, ker ga je del opravljal v Španiji in Kanadi. Trenutno je zaposlen na Univerzi v Ljubljani, na Fakulteti za matematiko in fiziko.


Županova priznanja desetim prejemnikom

Županova priznanja so prejeli: Nada Kužner za uspešno vodenje Društva Talon Frankolovo, prispevek k razvoju kraja Frankolovo in njegovo promocijo ter ohranjanje starih običajev. Domen Jevšenak za 10-letno uspešno vodenje ansambla Vižarji, promocijo kraja Frankolovo ter razvoj vinogradništva v občini Vojnik. Miroslav Špeglič za večletno aktivno delo s področja zborovskega petja in sodelovanje z različnimi društvi in organizacijami na Frankolovem. Bojan Pekošak za 30-letni prispevek k ohranjanju tradicije godbeništva, igranje v KUD Godba na pihala Nova Cerkev ter za aktivno delo na področju kulture. Peter Špegelj za uspešno vodenje Športnega društva Socka, organizacijo različnih društvenih dogodkov ter aktiviranje mladih za šport. Boltežar Orlčnik za aktivno delo v Turističnem društvu Nova Cerkev, še posebej za razvoj pohodništva v kraju, prepoznanega preko občinskih meja. Edvard Tratnik za prostovoljno delo v kraju na različnih področjih družbenega udejstvovanja. Franc Lebič za uspešno vodenje Strelskega društva Bratov Dobrotinškov Vojnik in aktivno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Vojnik. Slavko Šopar za predajo notnega gradiva za ureditev notne zbirke vojniškega skladatelja in organista Ivana Šoparja. Sandi Petrej za aktivno delo v Turističnem društvu Vojnik in udejstvovanje na glasbenem področju in pri različnih društvih v kraju.

 
Prejemniki bronastih vojniških grbov, dejavni na mnogih področjih
Grbe so prejeli: Ana Lipičnik za dolgoletno udejstvovanje na kulturnem področju, petje v mešanem oktetu Lokvanj in Mešanem cerkvenem pevskem zboru sv. Jerneja Vojnik ter aktivno delo v župniji Vojnik; Albina Ločnikar za dolgoletno aktivno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Frankolovo in v Gasilski zvezi Vojnik-Dobrna ter sodelovanje na različnih področjih družbenopolitičnega življenja ter Ivan Tratnik za dolgoletno aktivno delo in ubrano petje v Moškem pevskem zboru Nova Cerkev in Mešanem cerkvenem pevskem zboru sv. Lenarta v Novi Cerkvi ter pozitiven prispevek k razvoju kraja.


Srebro v roke »športu in kulturi«

Srebrna vojniška grba sta prejela Košarkarski klub Vojnik za 20-letno odlično strokovno delo pri usmerjanju otrok, mladine in odraslih v aktivno preživljanje prostega časa ter promocijo občine na državni ravni ter Metod Pinter za dolgoletno kulturno udejstvovanje, ubrano petje v Moškem pevskem zboru A. B. Frankolovo, v Mešanem cerkvenem zboru župnije Frankolovo in sekstetu Lindek ter aktivno pomoč v župniji Frankolovo.


Lesk zlata za gasilca 
Zlati vojniški grb je za dolgoletno delo poveljnika v Prostovoljnem gasilskem društvu Vojnik, dejavno delo v poveljstvu Gasilske zveze Vojnik-Dobrna, požrtvovalno prostovoljno delo ob naravnih nesrečah in požarih ter pomoč krajanom iz rok župana in podžupana prejel Adolf Janc. »V izjemno veselje mi je, da danes stojim tu pred vami, ki ste meni in mojemu delu v gasilskem društvu izkazali takšno veliko čast in mi podelili zlati vojniški grb. Za to priložnost kar težko najdem besede, ker sem bolj kot govorniških odrov navajen gasilske uniforme, požarov, poplav, gasilskih vaj in neuradnih srečanj, bolj pogosto me obliva znoj zaradi bližine ognja, kakor zaradi treme nastopa pred množico ljudi. In rezultat tega več desetletij trajajočega dela je tu pred nami. Zlat vojniški grb pa ni le moj, kajti delo še tako zavzetega posameznika, udejanjanje idej in napredek ni mogoč brez dobre ekipe in njene podpore,« je ob prejemu zlatega vojniškega grba v svojem nagovoru poudaril Janc in se ob zaključku zahvalil vsem, ki so mu izkazali podporo, vsem, ki so v dvorani, in vsem, ki podpirajo društvo ali v njem aktivno sodelujejo.

 

Tjaša Podergajs

Foto: Matjaž Jambriško

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!