Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Ustvarjalnost mladih

Ustvarjalnost mladih je ključna sestavina razvoja in napredka v šolskem okolju ter presega zgolj akademske dosežke. Mnogokrat se ta izjemna lastnost odkrije in spodbuja med šolskim delom, pri čemer mladi postajajo aktivni sooblikovalci šolskih predstav, sodelujejo na tekmovanjih na različnih področjih ter dosegajo izjemne rezultate. Njihov uspeh ni le nagrada za trud, ampak tudi spodbuda za nadaljnjo rast in razvoj.
Likovni natečaji

Pridno sodelovanje na likovnih natečajih je obrodilo sadove uspeha. Novembra je naša učenka Pia Amon prejela nagrado, ki ji jo je podelila Gimnazija Celje – Center za likovni natečaj Proti človeku, ki je temeljil na spodbudni misli Rudija Kerševana: ”Izključimo naprave, priključimo se k človeku!”

Na natečaju Nariši obleko, ki ga je razpisala Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko, pa so sodelovale tri naše učenke. To so sedmošolka Tjaša Razgoršek ter devetošolki Klara Komplet in Mija Antloga Zaplotnik. Na razglasitvi zmagovalca smo bili navdušeni, saj je bila Klara uvrščena med prvih deset finalistk, Tjaša Razgoršek je s svojo slikovito in kreativno risbo obleke suvereno zavzela prvo mesto. Iskrene čestitke vsem in še veliko ustvarjalnosti v prihodnje! (Tamara Šterlek)

Tekmovanja

Pomemben vidik ustvarjalnosti mladih je tudi njihovo sodelovanje na tekmovanjih v različnih področjih, kot so znanost, tehnologija, umetnost, šport. Tekmovanja nudijo priložnost mladim, da pokažejo svoje talente, ideje in spretnosti ter se primerjajo z vrstniki. Državno tekmovanje iz znanja astronomije je bilo 13. januarja na I. gimnaziji v Celju. Našo šolo je pod mentorstvom Tatjane Hedžet zastopalo 12 učencev in vsi so dosegli zelo lepe rezultate. Srebrna priznanja so dosegli: Ema Herman, Sara Čretnik, Tara Košenina, David Kolar, Bine Poznič, Ana Marguč in Urška Sitar. Zlati priznanji iz znanja astronomije sta dosegla Marcel Žibret in Neža PlankoDoseganje dobrih rezultatov na teh tekmovanjih ne krepi le samozavesti mladih, temveč jih tudi spodbuja k nadaljnjemu raziskovanju in razvijanju svojih sposobnosti.

Učenci uspešno zastopajo našo šolo na različnih športnih tekmovanjih. V tem šolskem letu smo bili dvakrat gostitelji športnih tekmovanj, in sicer četrtfinala in finala državnega prvenstva košarki, v katerem je pod mentorstvom Roberta Suholežnika tekmovala ekipa starejših dečkov, ki je svoje tekmovanje končala v polfinalu.  Starejši dečki so pod mentorstvom Urha Poteka tekmovali v odbojki in se uvrstili na področno tekmovanje. Učenci razredne stopnje pa so se pod mentorstvom Urške Koželj udeležili regijskega tekmovnja v igri Med štirimi ognji. V finalu so se dečki veselili doseženega 3. mesta, deklice pa so dosegle 4. mesto. 

Eden izmed najopaznejših načinov ustvarjalnosti naših učencev in učenk je tudi skozi sodelovanje pri šolskih predstavah, prireditvah, ki so jih na matični šoli in vseh podružnicah izvedli decembra ter tako naredili lep uvod v božično-novoletne praznike.

Pet pepelk

Učenci so skupaj z mentoricama  Aleksandro Ambrož in Tamaro Šterlek, ob besedilu Žarka Petana Pet pepelk, na dramskem vikendu začeli delati zasnovo predstave, ki so jo nato pripravili od začetka pa do končne izvedbe. Skupaj so ustvarjali sceno, glasbo, izbirali kostume ter vadili dramsko igro. Ta izjemna angažiranost in predanost kažeta na velik potencial mladih ustvarjalcev ter na pomembnost mentorstva in podpore šolske skupnosti pri razvoju njihove ustvarjalnosti. S tem projektom so mladi ne le izkazali svoje talente in sposobnosti, temveč so tudi razvili pomembne veščine sodelovanja, samostojnega dela in ustvarjalnega reševanja problemov, ki jim bodo koristile v prihodnosti. Tako mladi ne sprejemajo le vlog, ki so jim dodeljene, temveč tudi aktivno prispevajo k razvoju koncepta, scenarija in izvedbe. Skozi ta proces se učijo sodelovanja, ustvarjalnega reševanja problemov ter komunikacije z različnimi člani skupine. Poleg tega se naučijo tudi sprejemanja odgovornosti za svoje delo in prispevek k skupnemu cilju. Njihove številne ure vaj so bile nadvse uspešne, saj so predstavo odigrali že šestkrat.

 Tekst: Lidija Eler Jazbinšek

 Foto: arhiv OŠ Vojnik



 

Oglejte si tudi