Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Tradicija, dobrodelnost in zbiralne akcije

Slovenski tradicionalni zajtrk

Tretji petek v novembru je bil na naši šoli poseben dan. Poseben zato, ker smo ga začeli z zajtrkom in tako obeležili Dan slovenske hrane. Uživali smo v živilih lokalnega izvora, ki jim ni bilo nič odvzeto in nič dodano. Polbeli kruh nam je spekla gospa Hilda Goršek iz Frankolovega, med so nam dostavili iz Čebelarskega društva Vojnik, maslo in mleko, s katerim smo nazdravili, so nam pripeljali s kmetije Flis iz Šempetra v Savinjski dolini, odlična ekološka jabolka je pridelal sadjar Peter Pšaker. Našemu vabilu se je na ta dan odzval tudi župan občine Vojnik z ekipo. Gospod Petre, veseli smo bili vašega obiska. Organizatorica šolske prehrane, Polona Bastič

Vojnik oživlja

Dan dejavnosti, v organizaciji Športno-rekreativnega društva POSTANI FIT, je bil za učence poseben, saj so se podali na razburljiv dan dejavnosti, poln raznovrstnih aktivnosti, med katerimi je bil poudarek na osnovnih postopkih oživljanja in uporabi avtomatskega defibrilatorja. Učenci so pridobivali dragoceno znanje in veščine, ki bi lahko pomagali rešiti življenja. Dopoldan se je začel z demonstracijo temeljnih postopkov oživljanja, kjer so strokovnjaki predstavili ključne korake pri nudenju prve pomoči. Poseben poudarek je bil namenjen uporabi AED naprave. Sledila je praktična delavnica osnovnih postopkov oživljanja in uporabe AED. Del dogajanja je bil namenjen predstavitvi različnih nujnih prevoznih sredstev. Spoznavanje teh vozil jim je omogočilo vpogled v delo nujnih služb ter razumevanje, kako hitro in koordinirano se morajo odzvati v nujnih situacijah. Učenci so zapustili šolo s koristnimi veščinami in znanjem, ki bi jim lahko rešili ali pomagali rešiti življenje.

Zbiralne akcije papirja

Učenci in učitelji Osnovne šole Vojnik si prizadevamo za ohranitev čistega okolja, zato na šoli organiziramo tudi zbiralne akcije papirja. V letošnjem šolskem letu imamo načrtovane štiri. Prvo smo imeli že oktobra, naslednje tri pa novembra, marca in maja. Izkupiček denarja za zbrani papir na zbiralnih akcijah gre v šolski sklad, ki učencem na šoli financira nadstandardne dejavnosti nakup opreme ter financiranje projektov, ki zvišajo standard pouka, dejavnosti ali bivanja učencev v šoli. Pomaga tudi socialno šibkim učencem. Junija prihodnje leto, po zaključenih zbiralnih akcijah, bosta najuspešnejša razreda na šoli nagrajena. Razred, ki bo na predmetni stopnji zbral največ papirja, si bo junija 2024 ogledal kino predstavo, zmagovalni razred z razredne stopnje pa bo obiskal tropsko hišo v Celju. Lepo povabljeni, da osnovnošolcem pomagate pri zbiranju papirja. Bodimo eko, da Zemlja ohrani čisto, zeleno obleko! Zapisala Urška Agrež


Šolski parlament

Šolski parlament naše šole je v preteklem obdobju izkazal izjemno angažiranost in srčnost pri sodelovanju v dobrodelnih akcijah, ki so pripomogle k ustvarjanju boljšega okolja za vse učence. Eden izmed njihovih izjemnih dosežkov je bila udeležba v akciji Društva Dobra volja – Manj svečk za manj grobov. Učenci so se zavzeto lotili slikanja na kamenčke, ki so bili namenjeni postavitvi na grobove umrlih, s čimer so izkazali spoštovanje do preminulih.

Septembra so pripravili dobrodelno tržnico, zbirali so knjige in športne pripomočke za otroke v oddelkih podaljšanega bivanja. Obiskovalci so se odzvali v velikem številu in prinesli številne knjige, družabne igre ter športne rekvizite. Na tržnici so se lahko vsi posladkali s slastnimi palačinkami, ki sta jih je pekli gospa Melita in Tina Travnik, ter z okusnim jabolčnim zavitkom iz šolske kuhinje. Pekovska spretnost gospe Melite je prispevala k prijetnemu vzdušju na tržnici, kjer so nas obiskovalci ne le razveselili z doniranimi predmeti, ampak so tudi pokušali dobrote in uživali v druženju ter se skupaj z učenci preizkusili v spretnostnem poligonu. Šolski parlament si zasluži pohvale za svojo nesebično predanost dobrodelnosti.

Tekst: Lidija Eler Jazbinšek

Foto: arhiv šole

Oglejte si tudi