Logo MojaObčina.si

Vojnik

JUTRI
7°C
-4°C
SRE.
6°C
-4°C

Projekt Noč branja na razredni stopnji OŠ Vojnik

Na Osnovni šoli Vojnik poteka za naše učence v okviru dvigovanja bralne kulture mladih že šesto leto projekt Noč branja tudi na razredni stopnji.

 S projektom želimo razvijati veselje učencev do branja in širiti bralno kulturo mladih bralcev, s tem pa poudariti pomembnost branja za kvalitetno preživljanje prostega časa ter povezati učence, starše, učitelje in vrstnike. Letošnja osrednja tema šolskega parlamenta je bila odraščanje in se je lepo prepletla z zgodbami pisatelja Primoža Suhodolčana, ki so jih učenci z navdušenjem brali. Oktobra 2012 se je k projektu prijavilo 160 mladih bralcev od 1. do 5. razreda. Projekt je potekal v treh delih:

-       učenci so prebrane knjige pripovedovali razrednikom do konec meseca januarja,

-       rešili naloge delovnega lista do meseca marca,

-       projekt smo zaključili s spanjem na matični šoli z 12. na 13. april 2013.

Priprave na zaključek pa so se začele mnogo pred samim zaključkom, saj sta organizacija in timsko delo bistvenega pomena. Tako smo se po vseh opravljenih učenčevih nalogah (obnova prebranih Suhodolčanovih knjig, deklamacija pesmice Peter Nos in ilustracija prebrane zgodbe) sestali z učitelji in dorekli bistvene stvari za izvedbo zaključka, učence pa za vzpodbudo nagradili in jim izdelali bralno kazalko. Sestavili smo program, v katerega smo vpletli predvsem podoživljanje prebranega in druženje z vrstniki. Avla razredne stopnje se je spreminjala v pravo pravljično dogajanje z otroškimi umetninami ilustracij Suhodolčanovih zgodb in njegovimi karikaturami. Poskrbeti je bilo treba za učilnice, ki so se spremenile v »spalne« učilnice, po urejenih seznamih določiti skupine učencev in učiteljev spremljevalcev, sestaviti jedilnik in v celoti izpeljati idejo za delavnico (idejna osnova, nabava in razporeditev materiala v učilnice za ustvarjanje) ter s prijetnimi vtisi zaključiti druženje v kulturnem domu s pripravo glasbene igrice. Pri vsem tem pa poskrbeti za dobro voljo in počutje vseh sodelujočih.

V petek, 12. 4. 2013, smo ob 17.30 odprli vrata za zaključek projekta našim najmlajšim pridnim bralcem. Z bralno kazalko, velikimi kovčki in v spremstvu staršev so nasmejani obrazi iskali svojo učilnico. Po razporeditvi v učilnice se je zbralo vseh 125 učencev v skupnem prostoru in se z uvodnim pozdravom pripravilo na gosta Primoža Suhodolčana, ki nas je s svojim hudomušnim pripovedovanjem nasmejal do solz. Po eni uri nepozabne zabave s pisateljem smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je ustvarjala v likovni delavnici, kjer so otroci izdelali lutko žogico Nogico, druga skupina pa si je po odlični večerji medtem pridobila novih moči. Nato sta se skupini zamenjali. Po druženju z vrstniki in aktualnih družabnih igrah so se učenci pripravili na spanje, nato pa prisluhnili izbranim pravljicam učiteljem spremljevalcem. Prozne besede so jih zazibale v trden spanec do jutra. Ponoči smo s pomočjo fotografij ustvarili kratko predstavitev utrinkov petkovega večera. Tudi najbolj vztrajni učitelji so si privoščili kratek spanec do sedme ure, ko nas je glasba priklicala iz učilnic in že smo zaplesali v sobotnem poskočnem jutranjem ritmu. Zajtrk nam je potešil lakoto, pospravili smo stvari v kovčke, jih odnesli na označena mesta in toplo sonce nas je pospremilo v Kulturni dom Vojnik, kjer so nam učenci 5. razreda, Orffova skupina in mentorji Polona Ahtik, Jure Štokovnik in Emilija Kladnik Sorčan pripravili glasbeno pravljico Žogica Nogica. V kulturnem domu so se nam pridružili še starši.

Veseli nas, da nam je letos s projektom Noč branja znova uspelo pridobiti mlade bralce, obdržati vztrajne in jih navdušiti za Suhodolčanovo otroško zgodbo. Mesec april pa ni kar tako izbran mesec za zaključek, saj je 2. aprila mednarodni dan pravljic, 23. aprila svetovni dan knjige, v mesecu aprilu pa se zaključi tudi bralna značka. V pravem pomenu besede je to za nas mesec knjige. Letos je sodelovalo, lahko rečem, rekordno število otrok, kar 125 pridnih mladih bralcev. V upanju, da vsem nam ostane knjiga še naprej naša prijateljica, smo se poslovili in si zaželeli ponovnega snidenja prihodnje leto.

Hvala gospe ravnateljici Majdi Rojc, ki podpira ta projekt. Zahvala pa gre tudi razrednim učiteljem, izvajalcem projekta in ostalim sodelujočim pri projektu, ki so kakorkoli pripomogli k žaru v očeh in nasmehu naših otrok. In res je, z roko v roki je svet lepši. Doživeli smo smeha polno popoldne, ustvarjalen in družaben večer, pravljice so nas ponesle v tiho noč, jutranja telovadba nas je prebudila … Bilo je lepo.

 

Vodja projekta Noč branja na razredni stopnji, Anka Krajnc, prof.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!