Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Noč branja na Osnovni šoli Vojnik

Vsaka zgodba ima avtorja. Enega pisatelja. Bralcev ima na stotine, tisoče, včasih še več. Brez pisatelja zgodbe ne bi bilo, a brez številnih bralcev zgodba ne bi zaživela. Bralci posamezne zgodbe imajo vedno nekaj skupnega. Skupaj, četudi vsak zase, poustvarjajo pisateljevo zgodbo v svoji domišljiji. Ustvari se dejanje, ki je tako zasebno kot javno, tako zelo intimno kot tudi skupno.

 

Branju, ki je temeljnega pomena za človeka in človeštvo, za vsesplošen napredek in ki zadnje čase strahovito upada, na Osnovni šoli Vojnik posvečamo veliko pozornosti. Zelo skrbno izbiramo naslove knjig, ki jih prebiramo skupaj z učenci in tudi s starši.

 

V letošnjem šolskem letu smo največ časa in dejavnosti namenili knjigi Kit na plaži, avtorja Vinka Möderndorferja. Vsi naši sedmošolci so vključeni v državni projekt Rastem s knjigo, ki ga podpira JAK RS. Temeljni cilj projekta je dvig bralne kulture, promocija kakovostne slovenske literature in obisk knjižnic. Vsi, ki so vključeni v ta projekt, so omenjeno knjigo tudi dobili v dar. Naši učenci so jo nato doma prebrali, v šoli pa pri slovenščini temeljito obravnavali. Vsebina knjige je zelo aktualna, zato smo jo uvrstili na seznam knjig Bralnih uric za starše. Navdušenje sedmošolcev ob prebiranju Kita na plaži pa je bilo krivo, da smo knjigo izbrali tudi za Noč branja. Brali so jo torej vsi učenci od 6. do 9. razreda, ki so bili vključeni v priljubljeno bralno dejavnost Noč knjige.

 

Tradicionalna prireditev, ki je bila na naši šoli že osma po vrsti, je potekala 21. in 22. aprila. Odvijala se je na praznični večer in praznično noč. Praznični zato, ker smo ta večer zaključili z bralnim projektom in gostili uglednega gosta. Prav to noč je po vsej Sloveniji potekala tudi Noč knjige. To je bila torej noč, ko je knjiga pokazala svojo moč. Pridni bralci so prišli v šolo ob 18. uri. Po uvodnem pozdravu in predstavitvi pesmi, ki jo je posebej za ta dogodek napisala naša učiteljica Milena Jurgec, so se učenci namestili v učilnice, ki so se tokrat spremenile v njihove »spalnice«. Nato so se zbrali v šolski knjižnici, ki je bila še posebej lepo okrašena. V njej je potekal osrednji dogodek Noči branja, in sicer kulturni večer ter čudovito srečanje s pisateljem Vinkom Möderndorferjem. Zgodba o drugačnosti, o kateri govori knjiga Kit na plaži, je avtorja in učence v trenutku povezala. Zgodba je zaživela v vsakem posamezniku. Nevidne niti so vse prisotne povezale in pripomogle, da so se tako učenci kot pisatelj sproščeno razgovorili o prebrani knjigi in tudi mnogih drugih. Govora je bilo o pisanju, ustvarjanju, drugačnosti, lepoti in tudi bolečini. Tuji in lastni.

Po dobri večerji, za katero so poskrbeli v naši šolski kuhinji, je sledila vrsta delavnic na temo drugačnost. Učenci so uživali in se družili ob družabnih igrah, ustvarjali v delavnici Drugačnost ne pozna meja, nekateri pridno vadili dramatizacijo odlomka iz prebrane knjige. Vse dejavnosti so ob igranju in prebiranju lastnih pesmi o drugačnosti ter poslanici Noči knjige 2017 drug drugemu predstavili. Okoli polnoči so ob siju zvezd in svečk učenci v družbi svojih prijateljev in učiteljev začeli z branjem svojih najljubših knjig.

Noč branja je bila tudi tokrat vesela noč, ko smo si zjutraj zaželeli lahko noč.

 

Tekst: Ivanka Krajnc
Foto: Simona Šarlah

 

Noč branja

 

Noč branja

je noč sanj,

noč novih

spoznanj,

noč,

ko potuješ

med zvezde,

ko v neznano hitiš,

srečo ujameš

ali pa jo zgrešiš.

Noč branja

je branje s prijatelji,

je branje z učitelji,

je branje posebne noči,

ko marsikdo že smrči,

noč branja je vesela noč,

ko zjutraj zaželimo si lahko noč.

 

Milena Jurgec

 

Drugačnost

 

Drugačnost ni temačnost,

le zakaj bi se je bali,

če se z njo še nismo spoznali.

 

Drugačne je treba sprejeti,

jim vrata na široko odpreti.

 

Ne glejmo jih postrani,

povabimo jih,

da se z nami bodo igrali.

 

Vsak naj roko drugačnemu poda,

drugačnost naj mej ne pozna.

 

Lana Jovan, 6. c

 

 

 

Oglejte si tudi