Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

10 let ekumenske kapele pri Bojanovičevih na Platah

V soboto, 20. 5. 2017, so bile ob 17. uri na Platah v Malih Dolah pri Vojniku slovesne šmarnice ob 10-letnici ekumenske kapele edinosti kristjanov, ki jo je Danilo Bojanovič postavil v spomin na svoje starše.
Slovesnost je vodil domači župnik Anton Perger ob sodelovanju salezijanca Slavka Pajka, pravoslavne pa sta zastopala pop Predrag iz Bosne in pomočnik celjskega popa, pop Goran z Dobrne. Prisotnih je bilo približno 200 ljudi, od tega 40 pravoslavnih prijateljev, ki živijo v teh krajih, in tudi Danilovi sorodniki iz Bosne. Slovesnosti se je udeležil župan Branko Petre. Zmolili so rožni venec, člani Moškega pevskega zbora KUD France Prešeren Vojnik so odpeli Litanije Matere božje, pravoslavna popa pa sta odpela slavospev vsem trem ikonam na kapeli.

 

Kapela je razdeljena na štiri kvartale. Prvi je posvečen mami Mariji s podobo lurške Matere božje, v drugih so po ena katoliška podoba in ena ikona; in sicer je v eni podoba sv. Jurija, posvečena očetu Juriju, v drugi je zavetnik njihove družine sv. Štefan, v četrti ikona Bogorodice in podoba sv. Tomaža, posvečena prejšnjemu lastniku zemljišča. Po končani slovesnosti je pozno v noč sledilo prijetno druženje in agape ob harmoniki Tineta Lesjaka in petju slovenskih nabožnih pesmi.

 

Tekst: Milena Jurgec
Foto: Matjaž Jambriško

 

Oglejte si tudi