Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Sanacija plazu in rekonstrukcija lokalne ceste Dramlje–Bovše–Ljubečna v polnem teku

Občina Vojnik je skupaj z najugodnejšim izbranim izvajalcem del Gradbenim podjetjem Lugariček, d. o. o. iz Celja pristopila k projektu sanacije plazu Bovše in obnove lokalne ceste Dramlje–Bovše–Ljubečna v dolžini 525 m.
Izvedba projekta je bila v mesecu juniju skupaj s projektanti predstavljena tudi krajanom. Investicija se navezuje na obnovo lokalne ceste, ki prav tako vključuje ureditev odvodnjavanja z izgradnjo nove meteorne kanalizacije. Projekt predvideva obnovo lokalne ceste, kar zajema zamenjavo celotnega zgornjega in spodnjega ustroja ceste. Vozišče lokalne ceste je močno poškodovano, tako v smislu obrabne plasti (razpoke, udarne jame) kot tudi nosilnih plasti (razvidno iz neravnih površin s posedki), kar je posledica plazu. Na obravnavanem območju je obstoječa meteorna kanalizacija, ki je zaradi plazu poškodovana, zato se bo izvedla prevezava te na novi meteorni kanal. Na celotni dolžini obravnavanega odseka so vidne pogoste poškodbe ceste, ki so poleg dotrajanosti, preobremenitev tudi posledica plazenja širšega območja in delovanja vode. To zahteva, poleg rekonstrukcije ceste, tudi ureditev odvodnjavanja, dreniranja in izvedbo konstrukcije, ki bo preprečevala plazenje tega območja.

 

Projektno dokumentacijo za zgoraj navedeni projekt je izdelalo podjetje RC plan M, d. o. o., nadzor nad izvedbo pa izvaja Manica Škrabl iz podjetja Grading, d. o. o. Ob ugodnih vremenskih razmerah pričakujemo dokončanje del konec meseca oktobra. Znan je tudi že izvajalec del sanacije plazu Trnovlje pri Socki–Frankolovo, in sicer podjetje VOC Celje, d. d., ki bo začelo z deli predvidoma v začetku leta 2017 oziroma takoj po potrditvi programa sanacije plazu in podpisu pogodbe s strani Ministrstva za okolje in prostor.

 

Občina Vojnik tako skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor, Sektorjem za odpravo posledic naravnih nesreč rešuje dva projekta, ki sta izjemnega pomena. Ob dokončanju del bosta urejena dva pomembna odseka cest na območju naselij Bovš (KS Vojnik), Trnovelj pri Socki in Frankolovega. Obe investiciji skupno znašata nekaj manj kot 400.000,00 EUR. Občina bo iz dela proračuna za sofinanciranje namenila nekaj več kot 100.000 EUR, kar vključuje strošek DDV, dela, investicije, strošek nadzora ter izdelave projektne dokumentacije.

Tekst in foto: Petra Pehar Žgajner

Oglejte si tudi