Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

S kolesom po Štajerskem ozaveščal o sadjarstvu

V knjižnici Vojnik so oktobra predstavili knjigo spominov Franca Goričana, sadjarskega in vinogradniškega strokovnjaka iz Višnje vasi z naslovom Življenjska pot malega človeka.
Na pobudo Marka Zdovca iz Turističnega društva Vojnik so na domoznanskem oddelku celjske knjižnice ob 150-letnici rojstva Goričana pripravili spominsko razstavo s spremno brošuro. Razstavo so odprli 4. decembra 2019, v vojniški knjižnici pa je bila ponovno na ogled do konca letošnjega oktobra. Srečko Maček iz Domoznanskega oddelka Knjižnice Celje je ob tem povedal: "Na otvoritvi razstave leta 2019 sem dal pobudo, da bi bilo primerno spomine izdati v knjižni obliki, morda po letu 2021, ko bodo po 70-letnici smrti že proste avtorske pravice. Po skupni presoji zaposlenih na domoznanskem oddelku je bila izdaja spominov uvrščena v načrt za letošnje leto." Osnovni vir za pripravo navedene razstave je bilo bibliografsko geslo, ki ga je za spletni biografski leksikon Obrazi slovenskih pokrajin napisala kolegica na oddelku Janja Jedlovčnik, in fotografsko oziroma dokumentarno gradivo, ki ga je prispevala Hedviga Vidmar Šalomon iz zapuščine po pokojnem možu Ludviku Vidmarju. Med drugim so vključili tudi podatke iz v zapuščini ohranjenega tipkopisa spominov Franca Goričana. Na odprtju razstave je Karel Goričan predstavil tudi rokopis navedenih spominov, je še povedal Maček. 

Sodelovanje Vojničanov

Knjiga je sestavljena iz spominov; ta del je uredila in spremno študijo napisala zgodovinarka in vodja Domoznanskega oddelka celjske knjižnice dr. Alenka Hren Medved, izbrano bibliografijo njegovih strokovnih objav pa je pripravil Srečko Maček. Sodelovala sta tudi dr. Stanislav Vrščič z zapisom o Goričanovem delovanju na področju vinogradništva in dr. Stanislav Tojnko s pregledom o njegovem delovanju na področju sadjarstva. Oba sta profesorja na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede univerze v Mariboru. Spominski zapis na odkritje spominske plošče Slovenskega sadjarskega društva na Goričanovi rojstni hiši ob 100-letnici njegovega rojstva je prispevala Neta Timer. Predstavitev Strokovnega sadjarskega društva Slovenije je prispeval njegov predsednik prof. dr. Robert Veberič, dodani sta tudi spremni besedi župana Branka Petreta in direktorice Osrednje knjižnice Celje Polonce Bajc Napret. Pri izdaji spominov je sodelovala tudi Občina Vojnik, ki je v navedem letu izvedla projekt sadnega učnega vrta pred občinsko stavbo. "Od Vojničanov pa velja posebej izpostaviti Marka Zdovca, ki je nekako "sprožil domine", pozorno spremljal projekt in nas ves čas spodbujal pri delu na njem. Posebej velja izpostaviti sodelovanje z Anito Mestinšek, sedanjo lastnico rojstne domačije Franca Goričana. Pri prenovi hiše je bila začasno odstranjena spominska plošča, ki pa jo je družina v letošnjem letu namestila nazaj," je poudaril Maček. 

Za napredek kmetijstva, sadjarstva in vinogradništva, razvoj vasi in izboljšanje položaja podeželskega človeka

Franc Goričan je deloval v naših krajih kot potovalni učitelj, okrajni kmetijski referent, višji sadjarski nadzornik in kmetijski svetnik, je povedal Srečko Maček. S kolesom in nahrbtnikom je prepotoval podeželje južne Štajerske, še posebno je obiskoval vasi in kmetije v sadnih in trsnih okoliših ptujskega in celjskega okraja. “Na terenu je ostajal po ves teden, učil, svetoval in predaval na strokovnih tečajih predvsem preprostim ljudem, pri katerih je užival veliko spoštovanje in ugled. Slovel je kot odličen predavatelj, ki je znal nazorno in iz svojih izkušenj prikazati nove, naprednejše načine pridelovanja sadja in vina,” je pojasnil Srečko Maček in dodal, da je Goričan na svojem domu v Višnji vasi vodil vzorno in obenem poskusno posestvo. Preizkušal je številne sorte jablan, hrušk, orehov, lesk in jagodičja ter s tem vplival na okoliške kmete, da so začeli bolj gojiti in skrbeti za sadno drevje.

Tekst: Klara Podergajs

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi