Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti

Leto 2012 je Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. Za povojno generacijo, ki se bliža starosti, aktivno staranje pomeni, da ostane delovno aktivna in predaja izkušnje, da ostane družbeno aktivna in da živi kar se da zdravo in zadovoljno življenje.

V družbi, v kateri število starejših hitro narašča, pomeni aktivno staranje tudi solidarnostno vez med generacijami. Lokalno okolje ima izjemno pomembno vlogo pri uresničevanju ideje aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. Vse več ljudi tudi po upokojitvi živi aktivno, mnogi se šele tedaj začenjajo ukvarjati s hobiji in drugimi aktivnostmi, ki jih resnično zanimajo. Vse bolj se uveljavlja prepričanje, da življenje v domu za starejše ni osnovni cilj starejših ljudi. V mnogih občinah se že vrsto let odvija množica dejavnosti, kjer sodelujejo starejši, pogosto pa tudi druge generacije.

Vse več posluha je za tiste aktivnosti, ki starejšim omogočajo, da dlje časa ostanejo v svojem domačem okolju. Mnoge občine, med njimi tudi občina Vojnik, posebej aktivno spodbujajo razvoj pomoči na domu ter na mnoge druge načine pomagajo starejšim. Društvo upokojencev Vojnik zgledno izvaja  projekt medsebojne pomoči  »Starejši za starejše«, kjer predstavniki njihovega društva obiskujejo vse starejše od 69. let, ki živijo v naši občini. Namen projekta je ugotoviti ali starejši, ki živijo v domačem okolju potrebujejo kakršnokoli pomoč.  

 

V občini Vojnik pa se zavedamo tudi pomena medgeneracijske solidarnosti in sožitja med generacijami. Že vrsto let prostovoljci Osnovne šole Vojnik obiskuje in ustvarjajo v tematskih delavnica z »dedki in babicami« iz Špesovega doma Vojnik. Otroci Vrtca Mavrica Vojnik skozi vse leto, enkrat mesečno, obiščejo oskrbovance Špesovega doma, jim čestitajo za rojstne dneve in pripravijo kratek kulturni program. V vrtcu Danijelov levček – enota Vojnik pa v njihovo vzgojno delo aktivno vključujejo starejše prostovoljce iz različnih lokalnih društev, dedke in babice z namenom spodbujanja pristnih stikov med generacijami, učenja življenja v vzajemnem sožitju ter razvijanja in ohranjanja vrednot. Skozi različne dejavnosti, dogodke in prireditve otrokom zagotavljajo spoznavanje, prenašanje in ohranjanje slovenskega izročila.

 

V letu, ko obeležujemo evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti, pa bodo naše vzgojno izobraževalne institucije pripravile še več aktivnosti na to temo.

 

 

Urška Mužar

 

Oglejte si tudi