Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Krepitev obrambne moči naše domovine

Na splošno velja, da strelska društva dandanes združujejo ljubitelje plemenitega strelskega športa in discipline, ki jo ta zahteva, mnogokrat v zgodovini pa so se hote ali nehote znašla tudi v vlogi nosilcev boja za svobodo in mir. Strelstvo je na vojniškem območju šport s tradicijo in ugledom, o priljubljenosti Strelskega društva bratov Dobrotinškov pa priča tudi dejstvo, da se njegovim vrstam pridružujejo celo strelci daleč izza meja vojniške občine. Za 80 let uspešnega dela na športnem področju ter promocijo Občine Vojnik v Sloveniji in tujini, je Občina Vojnik Strelskemu društvu bratov Dobrotinškov Vojnik lani podelila bronasti vojniški grb.
Skozi čas

Strelska družina Vojnik je bila ustanovljena leta 1932, njen predsednik je bil gospod Julijan Šinigoj. Jeseni istega leta je prišlo tudi do otvoritve strelišča v Runtolah. Ker med strelci nekako ni zaživela t. i. napredna misel, je gospod Šinigoj s skupino aktivnih krajanov leta 1935 ustanovil novo strelsko družino. Med ustanovnimi člani sta bila tudi brata Dobrotinšek, in sicer Tine in Lojze, ki pa sta bila leta 1942 s svojim bratom Jernejem ustreljena kot talca v Starem piskru v Celju. Leta 1948 je strelska družina ponovno doživela oživitev, predsednik pa je postal gospod Ivan Samec. Od leta 1954 je družina nosila ime Strelska družina bratov Dobrotinškov in se pozneje preimenovala v Strelsko društvo bratov Dobrotinškov Vojnik. Člani so že ob ustanovitvi veljali za družbeno aktivne in solidarne ljudi. V svojih zdaj že 80. letih obstoja je društvo videlo vzpone in padce, zadnja leta pa se zaradi športnih in organizatorskih dosežkov njegova prepoznavnost in sloves vztrajno krepita.

 

Društveni prostori

Zdajšnja lokacija so prostori Društva upokojencev Vojnik na Celjski cesti, ki so prostore oddali brezplačno, saj tudi strelska sekcija Društva upokojencev Vojnik deluje v okviru Strelskega društva bratov Dobrotinškov. Sicer pa so se strelci kar precej selili. V zadnjih letih, ko je predsednik Franc Lebič, se je v prostorih tudi zelo veliko postorilo (beljenje, menjava poda, ureditev predprostora strelišča idr.), letos pa si pred zimo želijo rešiti tudi problem z ogrevanjem prostora.

 

Člani/starostna skupina

Društvo šteje 36 članov, od tega štiri članice. Na treninge jih sicer hodi precej manj, zaradi službenih obveznosti, bolezni … Člani so stari od 35 do 70 let, starostna skupina je torej zelo raznolika, v društvo je včlanjen tudi en mladinec, star 15 let. Treningi potekajo dvakrat tedensko po uro in pol. Tako kot predsednik strelskega društva, gospod Lebič, si tudi Franc Kuzman, vodja strelske sekcije Društva upokojencev Vojnik, zelo želi, da bi se več ljudi, predvsem upokojencev, pridružilo sekciji, kajti druženje je res prijetno, ljudje so polni pozitivne energije.

 

Udejstvovanja in dosežki

- Redna udeležba lige v streljanju z zračno puško koroško-štajersko-zasavske regije, od oktobra do marca naslednjega leta.

- Udeleževanje lige v streljanju z malokalibrsko puško sosednjih društev (Vojnik, Celje, Slovenske Konjice, Zreče, Velenje, Dolič in Špitalič), od aprila do septembra.

- Enkrat letno v čas krajevnega praznika prireditev in streljanje z malokalibrsko puško v Doliču (letos 19. junija) in še bi lahko naštevali.

V lanskem letu se je društvo udeležilo kar 24 tekmovanj. Fantje in dekleta dosegajo izjemne rezultate, čemur pričajo čudovite kolajne in priznanja v prostorih društva.

 

Memoriali

V letu 2014 je društvo izpeljalo prvi memorial bratov Dobrotinškov. Na domačijo položijo venec in prižgejo svečko, v spomin na padle brate, soustanovitelje takratne strelske družine.

 

Želje za naprej ...

Vsekakor si člani želijo boljše in sodobnejše opreme, vendar je nabava zelo draga, nakupa pa sami ne zmorejo. Župan občine Branko Petre in predsednica KS Lidija Eler Jazbinšek se zelo trudita in rada prisluhneta in priskočita na pomoč.

Društveni moto

Obdržati društvo, delati na prepoznavnosti kraja in občine in vsekakor ohranjati spomin na ustanovitelje – brate Dobrotinšek.

Tekst in foto: Dragica Jezernik

 

 



Oglejte si tudi