Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
6°C
JUTRI
21°C
9°C
Oceni objavo

VIII. prednovoletno srečanje VVD Vojnik

VIII. prednovoletno srečanje VVD Vojnik
Člani društva smo se 15. decembra 2016 udeležili VIII. prednovoletnega srečanja v Gostilni Turist na Frankolovem. Ob prihodu na prireditev nas je pozdravila penina Dedni vrh. Polsuha penina, pridelana po klasični metodi, pri kateri poteka sekundarno vrenje v steklenicah, je bila odlična izbira za uvod v večer. Bilo je čutiti, da se nam obeta čudoviti večer kulinarike, odličnih vin, kulturnega programa in izbranih besed našega prijatelja in častnega člana g. Edvarda Kužnerja, ki se je z veseljem odzval vabilu, da skupaj pripravimo nekaj poučnega.
 
Zbrane je najprej pozdravil predsednik društva g. Mirko Kraševec. Za ta večer smo pripravili pethodni meni z devetimi različnimi vini. V nadaljevanju je g. Edvard nadaljeval večer s predstavitvijo kombinacije hrane in vina. Najprej je z izbranimi besedami predstavil omenjeno penino g. Mirana Kovača, ki je imel pogum in voljo, da se je lotil pridelave in nas letos že drugo leto z njo počastil. Ob prvi hladni predjedi je vinogradnik g. Domen Jevšenak predstavil svoje vino Frankolovčan – mlado vino Ančka, bele zvrsti, sestavljen iz laškega rizlinga, rizvanca in šipona. Drugo vino je bil šipon g. Antona Karmuzla. Domovina šipona je Madžarska, največ ga pridelajo ob Blatnem jezeru. Obe vini sta bili suhi, prava kombinacija k predjedi.

Pred drugim hodom nam je na diatonično harmoniko zaigral mladi Anej Vok. Igranja se uči pri g. Domnu. Večer smo nadaljevali s kremno muškatno bučno juho, ki se ji je podal nekoliko slajši rumeni muškat, ki ga je za to priložnost prinesel Oto Potočnik. Za muškatna vina so značilne sladke, posebne arome, več sladkorja, vendar se je z juho odlično ujel. Nadaljevali smo s testeninami z zelenjavnim ragujem in chardonnayem Pavleta Leskovarja. Chardonnay je doma v Franciji, Burgundiji, veliko se uporablja za izdelavo penin. Drugo vino je bil renski rizling Petra Zajca. Renski rizling je še vedno kralj belih vin, tudi pri nas, sicer je doma iz Porenja.

Za dobro vzdušje pred glavno jedjo je poskrbel domači kvartet Frankolovčani. Ob bogato sestavljeni glavni jedi je prijalo vino Vojničan, nastalo iz več sort grozdja, ki so ga vinogradniki podarili ob trgatvi, »skletaril« ga je Miran Kovač. Drugo pa je bilo modra frankinja, vino Franca Počivalška in se je odlično podalo rdečemu mesu – blagi tanini, nižji alkohol in manj kisline. Modra frankinja je v Sloveniji najbolj zastopana na Dolenjskem in Štajerskem.


Za sladki zaključek večera je ob panakoti razvajal kerner, izbor Mirka Krašovca. Izjemno desertno vino, za katerega je lastnik na mednarodnem ocenjevanju vin v Gornji Radgoni dobil zlato medaljo. Seveda je ob zaključku večera poprijel za harmoniko tudi g. Domen in skupaj z vinogradniki zapel nekaj pravih, vinogradniških!

Večer je hitro minil in vsi prisotni smo domov odhajali z lepimi občutki, še posebej tisti, ki so prispevali vino. Vojniški vinogradniki smo sposobni pridelati vino, ki se poda k izbrani hrani na visoki ravni. Še enkrat se zahvaljujem g. Edvardu za predstavitev hrane v povezavi z vinom, vsem, ki ste prispevali vino, vinogradnicam za odlično pecivo, kolektivu Gostilne Turist za okusno hrano in odlično postrežbo in g. Domnu za organizacijo in izvedbo kulturnega programa.

 

Roman Gračner
Foto:

Oglejte si tudi